Iris van Nuland's profile

02 Interior design materiaal, kleur, licht



INTRODUCTIE
Materiaal, kleur en licht zijn de belangrijkste aspecten in het bepalen van de gewenste sfeer, passend bij de ruimtelijke uitwerking van het interieur. Op deze pagina zijn de keuzes die binnen deze onderdelen gemaakt zijn uitgebreid toegelicht.






MATERIAAL & KLEUR
Materiaal en kleur zijn onlosmakelijk verbonden. Hierbij is textuur eveneens een zeer bepalende factor voor de beleving van het interieur. Het kleur- en materiaalschema van dit interieur is samengesteld met het oog op een groter en vooral jonger publiek. Het afschudden van het medische karakter is hierbij het belangrijkste uitgangspunt. 

Uitgaande van deze onderdelen is gekozen voor een combinatie van industrieel met warm en comfortabel. Waar medische kleuren zoals blauw en groen en gladde oppervlakken vaak een onrustig en gespannen gevoel kunnen opwekken bij bezoeker, zal dit interieur het tegenovergestelde doen.

Gebruik makend van industriële materialen zoals beton en staal (kleur) wordt ingezet op de industriële accenten om de jongere doelgroep eveneens aan te trekken. Door deze materialen een contrast aan te laten gaan met warme materialen zoals eiken voor de elementen en een rood/oranje stof voor bekleding van meubels en accentkleuren ontstaat een hip doch welkom geheel. Plafondafwerking zal geschieden middels akoestisch spuitwerk in de kleur wit.
De keuken en opslag/kastenwand zal eveneens in een metaalkleur worden uitgevoerd met beton(look) werkbladen. 



​​​​​​​




BINNEN = BUITEN CONCEPT
De keuze voor de plaatsing van de verschillende materialen met bijbehorende kleur en textuur is bepaald aan de hand van een binnen=buiten concept. Dit uitgangspunt versterkt de verdeling en toepassing van de elementen om de route te leiden. De elementen zijn uitgewerkt met een eiken afwerking. De materialen zijn waar mogelijk zoveel mogelijk behandeld als zijnde massief onderdeel, kortom: is een muur uitgewerkt in eiken, geld dit voor de beide zijden, zo ook bij betonnen onderdelen.

Door dit door te zetten ontstaat een duidelijke overloop met het exterieur van het pand. Dit schept een bepaalde rust en samenhang, uitgangspunten die belangrijk zijn voor de beleving van de uiteindelijke klant en werknemer.



LICHTINVAL GEVELOPENINGEN
Licht zal op een drietal verschillende manieren zijn plek krijgen binnen het ontwerp. Allereerst de meest primaire vorm, lichtinval via gevelopeningen.

In de gevel zijn een aantal zeer specifiek geplaatste gevelopeningen bepaald. Vooral gericht op het uitsnijden en daarmee aanzetten van een van de elementen óf het verlenen van uitzichten in posities waarin de klant relatief langer zal verkeren.

Het totaal van gevelopeningen voorziet in het bewerkstelligen van een goede belichting van alle onderdelen van het interieur. Op een aantal punten zal licht vanuit plafondopeningen nog wat extra accenten leggen.





LICHTINVAL PLAFONDOPENINGEN
De tweede vorm van licht zal binnenvallen door middel van plafondopeningen. Deze zijn toegepast bij een drietal elementen om deze nadrukkelijk 'los te koppelen' van de hoofdmassa. Het centrale element dat de balie huisvest is juist een verbindend element en zal om die reden enkel uit worden gelicht met kunstmatig licht.

De uitsnede in de bespreek / behandelkamer is in overleg toegepast in wanden en plafond. Hierdoor is lichtinval mogelijk terwijl privacy tegenover andere ruimten van het interieur wordt gewaarborgd.  




KUNSTMATIGE BELICHTING
​​​​​​​De laatste vorm van belichting zal geschieden middels het gebruik van kunstlicht op twee verschillende niveaus.

Allereerst zullen ledstrips op vloerlevel (aangegeven in het geel) de elementen uitlichten binnen de klantgerichte ruimten. Hierdoor worden elementen nóg duidelijker aangezet en word de route een bewuste beleving. 

Ten tweede zal verlichting dat tegen het plafond geplaatst wordt (aangegeven in het blauw) zorgen voor een constante lichte omgeving bij het wegvallen/verminderen van de natuurlijke lichtinval.



INTERACTIEVE VLOER
Het laatste lichtaspect komt terug in de vloer waarop de video-opname plaatsvindt. Een interactieve vloer zal bijdragen aan de studie van het loopgedrag van de klant, bijvoorbeeld door het gebruik van druk sensitieve sensoren die de drukverdeling onthoudt en zo aandachtspunten binnen de manier van lopen kan aantonen.

Ook kan de interactieve vloer middels verschillende projectiestanden bijdragen aan bijvoorbeeld de beleving van jonge kinderen. Door deze mogelijkheden kan de vloer veranderen en een spel vormen om de kinderen op die manier te stimuleren hun wandelpatroon op te laten nemen op video.



02 Interior design materiaal, kleur, licht
Published:

02 Interior design materiaal, kleur, licht

Published:

Creative Fields