Linda van der Net's profile

periode twee - Technologie

Technologie periode twee
Linda van der Net 
Klas PB2 
College één 
Opdracht: Instructies in de academie
Een technologie komt met een handleiding, een set van instructies die de functie en locatie van dit apparaat verkondigt. Deze regels lijken verweven in het materiaal van de technologie en in de hoofden van mensen. Door het maken van nieuwe visuele instructies gaan we deze regels bevragen en nieuwe gebruiken onderzoeken voor technologieën—tools, apparaten, gebruiksvoorwerpen, etc.— binnen de academie.
Meenemen: schrijfmateriaal(stiften, markers, etc), papier, schaar, tape.
Resultaat 
Voor de opdracht heb ik de regels van het lokaal veranderd. Als je een deur door gaat en een lokaal in komt zijn de regels vanzelfsprekend. Niemand denkt na over zijn acties. Iedereen heeft zijn eigen plek, een stoel is een stoel, een tafel is een tafel. Door de regels te wijzigen en dit van te voren aan te kondigen is de persoon in de war en moet ineens nadenken bij het binnenlopen van een lokaal. 

Voordat ik op dit idee kwam heb ik heel erg nagedacht. Ik wist wel direct dat ik iets met de deur wilde gaan doen. Op voorhand dacht ik al dat ik veel met een deur zou kunnen. Doordat even heb moeten nadenken wat ik het beste met de deur kon doen heb ik niet nog meer regels kunnen bedenken. Graag had ik de hele deur beplakt. 

Als ik het over kon doen zou ik het grootser maken. Het enige wat echt opvalt is het tape. Doordat de rest met dunne zwarte stift geschreven is valt het ook niet zo op. De gevarendriehoek is van rood krijt, dat is ook niet heel opvallend. 

Ik ben blij met mijn eindresultaat. Het idee om het hele lokaal te gebruiken had ik van te voren niet, alleen die deur. In het proces kwam het hele lokaal aan bod. Ik moest nagaan wat normaal is en hoe ik dat eventueel anders zou kunnen maken. Het hangt er nog steeds, maar niemand houdt zich aan de regels. 

College twee
Opdracht: i(mprovised)Phone
Een programmeur gebruikt vaak bestaande software (plugins, libraries, functies, regels code, etc.) om nieuwe software mee te maken. In deze les gaan we software herschrijven zonder het gebruik van code. Her-programmeer een app op je smartphone doormiddel van fysieke modificaties: bevestig het aan objecten, voeg tussenliggende apparaten toe, verbind het aan je lichaam of plaats het in ongebruikelijke situaties. Met deze improvisaties bevragen we de regels verwerkt in onze smartphones en maken een gepersonaliseerde telefoon met een eigen unieke logica.
Resultaat 
In dit college moesten we groepen van drie maken. In mijn groep zat Hannah S.. en  Anna Charlotte Wijffels. Wij bundelde onze krachten en gingen aan de slag met mijn telefoon. Met de camera en flits van mijn telefoon hebben we een soort club willen nabootsen: een grote filmbooth, in plaats van een fotobooth. Door reflecties op te vangen op de camera en daardoor te spelen met licht en dit in beweging filmen ontstonden er bewegende lichten. 

In de metaalwerkplaats hadden we iets gevonden waar mijn telefoon in kon. Dit hebben we aan het plafond gehangen in een kabinetje. Dit kon je ronddraaien en dus snel ronddraaiend filmen. Op de muren hebben we van alles opgehangen. Reflecterende strips, hesjes, cd's, kerstlampjes, plastic etc. We hebben onze klasgenoten gevraagd in het kabinet met de camera mee te lopen (die ronddraait) zodat ze in beeld zouden zijn met de lichten op de achtergrond. 

Anna Charlotte heeft de beelden in de computer versneld afgespeeld. Er ontstond een heel  abstract beeld met lichten en af en toe een hoofd in beeld. Het resultaat was niet precies zoals we hadden verwacht maar dat is oké. Uiteindelijk kwam er iets uit wat er heel goed uitzag als eindfilm. 
College drie
We gaan een landschap schilderen met Html en Css, dit zijn twee programmeer talen die de basis vormen voor het maken van een visuele website. Met behulp van deze talen gaan we het fysieke en digitale landschap om ons heen vastleggen.
Resultaat 
Dit was een systeem waar ik nog nooit mee gewerkt had. In vacatures staat het wel vaak "heeft ervaring met html en css", die vacatures sloeg ik dus altijd over. Het was dus voor het eerst dat ik met computertaal aan de slag ging. Ik heb niet zo'n talenknobbel en dat heb ik gemerkt. 

Het was moeilijker dan ik dacht. Ik wilde graag de ramen maken. Vierkant met strepen en licht: dat moet mij wel lukken. Ik zat erg lang te klooien en elke keer miste ik weer een symbooltje of een punt of een letter. Het eindresultaat is nog best oké. Als ik hier langer de tijd voor had gehad had ik er misschien iets mooiers van kunnen maken. Voor in één les is dit naar mijn idee nog best wel goed gelukt! Leuk om een keer mee te werken. 
Eindopdracht 
Opdracht: Online publishing
Wordt een online content maker. Kies een online publishing platform en maak een seriematig project dat hiermee wordt gepubliceerd. Bij het maken van deze serie kun je gebruik maken van een of meerdere werkwijzen uit de vorige lessen. Reflecteer in je proces op hoe de functies van het platform de conceptuele en visuele uitwerking van je project kan versterken.

Resultaat 
Voor de eindopdracht heb ik mijn fascinatie gecombineerd met mijn favoriete medium: Instagram en uitspraken. Het doel van instagram is om foto's te delen met de wereld. Tekst komt niet veel van pas bij instagram. Beeld is sterker dan woord. Ik heb de regels veranderd van dit medium. Ik heb tekst sterker gemaakt.

Het Instagram account, post_duifje, is een muur aan post-it's. Als ik een uitspraak opvang van iemand dat mij aanspreekt dan schrijf ik die op. Vaak zijn het uitspraken waarvan de inhoud niet helemaal klopt. Ook staan er vragen tussen die mij bezighouden, waar ik wakker mee wordt en dan schrijf ik ze op. De Instagram muur is een verzameling aan uitspraken van de gewone mens. 

Bij de eerste versie van het account had ik als opzetje de teksten in Photoshop op een post-it gezet. Dit zag er niet uit. Ik had even een idee nodig hoe het eruit zou zien voordat ik foto's ging maken van de echte post-it's. De achtergrond van de foto's heb ik over nagedacht. Vooral een kantoorsetting zie je op de achtergrond. Dit vond ik passen bij het concept van een post-it. Het is een kantoorartikel. 

Instagram heeft natuurlijk ook instagram stories. Hier ben ik opvallende teksten van het internet gaan plaatsen. Ik vond dit aansluiten bij het concept van mijn account. Het is de tekst zonder post-it. Op het internet kom je de gekste woordcombinaties en uitspraken tegen. Ik ben uiteindelijk alleen maar leuke dingen op het AD tegengekomen. Dit lees ik ook meerdere keren per dag. 

Ik ben echt heel blij met het resultaat. Dit is iets wat ik al langere tijd wilde doen. Ik ben hiermee begonnen voor Bronnen en Makerschap in periode één, en ben er zelf mee doorgegaan. Om het nu zo te delen via Instagram sloot goed aan bij de opdracht! Ik denk dat ik er mee door ga. Het is een leuk project voor mezelf, maar als ik het aan iemand laat zien zijn ze altijd enthousiast. Delen met de wereld is dus een best leuk idee. 
https://www.instagram.com/post_duifje/

periode twee - Technologie
Published:

periode twee - Technologie

Published:

Creative Fields