Stijn Brakkee's profile

Dakpark Rotterdam II, de bouw

Dakpark Rotterdam, de bouw
Dubbelgrondgebruik optimaforma, multifunctionele bedrijvigheid met onder andere een winkelboulevard, parkeergarage en een park op het dak.
Na een jarenlang traject van vergaderen, het zoeken van politieke steun, ontwikkelaars die het aandurven, marktpartijen, financiële  middelen, vergunningen en wat al niet meer wordt op 14 september 2009 de eerste paal geslagen voor het Dakpark Rotterdam. Er wordt een bijna één kilometer lang gebouw gerealiseerd dat op de begane grond ruimte gaat bieden aan grootwinkelbedrijven, op de eerste verdieping komt over de volle lengte een parkeergarage en op het dak een volwaardig groen park met bomen, waterpartijen een wintertuin, een speeltuin en een wijktuin die door bewoners wordt ingericht en onderhouden.

Na het slaan van de eerste paal wordt er door middel van prefab elementen in een razend tempo gebouwd.
Naast het volgen van de ontwikkeling van het gebied vanaf vaste standpunten probeer ik ook de bouw activiteiten fotografisch te volgen en vast te leggen.
  Sloop Tolhuisje, Willemskantine en garage's aan de Vierhavenstraat. April, mei en juni 2008.
Sloop rails. Winter 2008
 Op 14 september 2009 wordt officiëel, door wethouder Bolsius, in bijzijn van Deelraadsvoozitter Carlos Gonçalves de eerste paal geslagen voor het Dakpark.
 Vanaf het heien van de eerste paal wordt er tot en met de herfst van 2010 gewerkt aan het heien en funderen voor het gebouw dat straks het middendeel van het Dakpark moet gaan dragen.
Vanaf het begin van de herfst 2010 schiet het gebouw vanaf de westkant, middels systeembouw, als een paddestoel de grond uit.
 Terwijl de muren in rap tempo omhoog schieten en het dak met grote platen prefab beton wordt gesloten wordt er vanaf november 2010 wederom vanaf het westen begonnen met het storten van beton op het dak, dat straks de drager voor het park zal moeten worden.
  In de winter van 2010 / 2011 wordt er druk doorgewerkt aan de parkeergarage, de casco's van de winkelruimtes, de gevelbekleding en wat al niet meer. 
In maart 2011 is vanuit de wijk Bospolder Tussendijken en het " proefpark de Punt " goed te zien hoe hoog het park komt te liggen en dat er nog steeds hard wordt doorgewerkt aan het dak. Er wordt nog steeds beton gestort maar vanuit het westen is men ook begonnen met de eerste lagen bitumen te leggen om het dak straks optimaal waterdicht te krijgen.
Eind maart, begin april 2011 begint ook de orangerie, de wintertuin midden op het dak, vorm te krijgen. Daarnaast is men nu enorme oppervlakten aan dakbedekking, in een dubbele laag, op het dak aan het aanbrengen en de hele gevel aan het voorzien van de donker gekleurde baksteen.
Op 31 mei 2011 is er een feestje, het hoogste punt is bereikt, het dak van de Orangerie ligt erop.
In julli 2011 is men druk, weer of geen weer, om allerlei materiaal op het dak aan te brengen waar straks het speciale grondpakket op wordt aangebracht.
Op 31 augustus 2011 is er weer een bijzonder moment. Met het symbolisch storten van een eerst hoopje substraat grond wordt de start van de aanleg van het park gemarkeerd. Deze officiële handeling wordt verricht door minister Schulz van Haegen, de wethouders Baljeu en van Huffelen, deelraadsvoorzitter Carlos Gonçalves en niet te vergeten vriendin van het dakpark van het eerste uur, Jeannet Trompert.
Bijzonder detail bij deze officiële gelegenheid was de afstemming van de kleding tussen de projectleidster
Karlien Stroeve en de Minister.
Eind oktober 2011 wordt dan het gebouw waarop het park komt te liggen opgeleverd, waarna in een razend tempo de groot winkel bedrijven worden ingericht.
Op een zaterdag in november worden alle nog lege schappen van de grote nieuwe AH in een grote logistieke operatie gevuld.
Op 11 november 2011 's avonds is dan de feestelijk opening van de Bigshops met een lampionnen optocht, muziek en vuurwerk. Het vuurwerk zorgt helaas direct voor brand op het dak dat vol ligt met lagen piepschuimen en verschillende kunstof folies die later met grond bedekt gaan worden.
Om nog een ongeluk met vuurwerk tijdens de jaarwisseling te voorkomen wordt uit alle macht gewerkt om voor het einde van het jaar het hele dak met een laag substraat te bedekken.
In het voorjaar van 2012 wordt al iets van het ontwerp van het park zichtbaar in de verschillende lagen grond die op het dak liggen. De grote vlakken waar strak groen komt, de paden en de plekken waar straks bomen komen te staan zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden.
Het is inmiddels april 2012 als men begint met bestraten rondom de Orangerie.
Aan de rand van het hoogst deel van het park is goed te zien dat het aanleggen van een park op een dak de nodige voeten in de aarde heeft. Door een uitgekiend pakket aan folie's, matten, piepschuimen, drainage buizen en bijzondere grondmengsels wordt het straks mogelijk om gras, planten, struiken en bomen op het dak te laten groeien. Het bijzondere pakket zorgt voor een gebalanceerde vochthuishouding en voeding voor de planten zonder dat het topzwaar wordt en de heleboel instort.
In mei 2012 verschijnt er wwer een heimachine op de bouwplaats. Er worden tussen de dijk aan de Hudsonstraat en het gebouw opnieuw palen geslagen voor onder andere de hoofdentree met trappen en waterpartij die vanaf de Schipperstraat schuin naar boven naar de Orangerie loopt.
Tegelijkertijd begint men ook in en om de dijk vorm te geven aan het park.
De voet van de dijk aan de Hudsonstraat wordt aangepakt en de hellingbanen krijgen vorm.
30 mei 2012, de vrienden van het Dakpark vinden het tijd dat het lange wachten doorbroken moet worden met een leuke activiteit. Dat lukt uitstekend met een zelf georganiseerde plantmiddag waarbij een eerste perk voor de Orangerie door buurt kinderen en vrienden van het Dakpark wordt beplant met allerlei fleurige bloemen en een eerste Olijfboom wordt geplaatst.
In de zomer van 2012 wordt op allerlei plekken gewerkt aan de diverse elementen van het park. Het lijkt erop dat men ook een begin maakt met het vullen van het gat tussen gebouw en dijk al komt dat niet echt van de grond.
Er blijken problemen op te doemen met de betonnen bak waarin de stadsverwarming ligt. Wel zie je de hoofdentree met waterpartij en de warmte muur in de mediterane tuin langzaam vorm krijgen. In de kuil tussen gebouw en dijk wordt aan de waterberging voor de waterpartij gewerkt.
De Orangerie is inmiddels verhuurd aan een Chinees Wok restaurant.
De Chinese eigenaar heeft de inrichting zelf ter hand genomen met het idee dat ze in de zomer al zouden kunnen open maar het inrichten van een restaurant in een grote plantenkas blijkt nog niet zo eenvoudig. Allerlei eisen aan brandveiligheid en problemen met de lucht- en klimaatbehandeling zorgen ervoor dat het maar heel langzaam vordert met de inrichting van de Orangerie.
Met enige regelmaat wordt er in de zomer van 2012 beton gestort in de Mediterane tuin
en bij de waterpartij in de hoofd entree.
In september 2012 is geconstateerd dat de betonnen bak van de stadsverwarming is verzakt en het lijkt erop dat men weet hoe ze dit probleem te lijf moeten gaan. Gevolg is wel dat er weer forse vertraging wordt opgelopen en dat het volstorten van de " kuil " tussen gebouw en dijk nog op zich laat wachten. De leverancier van de grond wil wel graag het bestelde materiaal afleveren omdat zijn opslag verstopt raakt met grote hoeveelheden grond voor het park, vandaar dat er nu op en rond het terrein grote bergen grond klaar liggen.
Einde oktober 2012 werkt men rustig verder op die plekken waar dat kan en intussen doet de natuur zijn best om het project langzaam op een park te gaan laten lijken.
Over de hoofdentree met verklikkertjes op het dak en een heuse waterval geflankeerd door trappen wordt niet licht gedacht. Grote hoeveelheden ijzer en beton verdwijnen in de straks grotendeels onzichtbare constructie van de waterval en waterberging.
We eindigen 2012 met meer en en meer vorm op het dak in spetterend laag tegenlicht.
In april 2013 worden na de nodige voorbereidingen de eerste serie bomen op het dak van het gebouw geplant.
Met een officiïeel moment in bijzijn van de Porteffeuilehouder Karen Bebelaar dragen de actieve bewoners een steentje bij in het planten van de meerstammige bomen
In juni 2013 zijn de problemen met de stadvewarmingsbuis opgelost. Om verder verschuiving tegen te gaan wordt de kuil tussen het gebouw en de dijk aan de Hudsonstraat met meer licht materiaal gevuld. Grote hoeveelheden piepschuim en perliet verdwijnen in de kuil voordat de boel wordt afgewerkt met een grondmengsel waarop straks de grotere bomen moeten kunnen groeien. Trappen worden geconstrueerd, het talud begint vorm te krijgen er wordt machinaal onkruid gewied en de thema tuinen worden beplant.
 
De werkgroepen van de Stichting Dakpark bereiden zich voor op hun toekomstige taken. De groengroep oefent in het ondehoud met wekelijkse schoffelsessies en de buurtouders uit Schiemond die straks het Park gaan openen en sluiten en voor toezicht zullen zorgen krijgen een rondleiding over het Park.
Begin juli 2013 is het topdrukte op het Park, er wordt keihard gewerkt om het middenstuk op tijd klaar te krijgen voor de deelopening.
Op 10 juli 2013 vind de deelopening van het middenstuk in aanwezigheid van wethouder vanHuffelen plaats.
Naast de nodige speeches wordt een samenwerkings overeenkomst getekend tussen de Gemeente de Stichting Dakpark in oprichting en de winkeliersvereniging om het park te gaan beheren. Het deel dat geopend wordt vormt de verbinding tussen Bospolder en Schiemond en omvat de Hoofdentree met het grote waterelement en  de thema tuinen rond de Orangerie. Zo kunnen de bewoners uit de omliggende wijken de hele zomer vast een voorproefje nemen van wat gaat komen.
Na de deelopening gaat het werk gestaag verder want aan het eind van het jaar is het de bedoeling het Park op te leveren.
Stichting Dakpark wordt op 30 oktober bij de notaris officïeel opgericht. Na het voorlezen van de akte tekenen de bestuursleden Manon Nagelkerke, Stijn Brakkee en Janette Reukers als startend bestuur de stukken.
Nog voor de oprichting is de Stichting eigenlijk al actief. Georganiseerd in werkgroepen wordt er bijvoorbeeld een kruidenproeverij  georganiseerd en in de Orangerie staan de tafels klaar voor de dag van de Dialoog.
In november en december wordt er met man en macht gewerkt om op 21 december 2013 het grootste deel van het park te openen. Er worden nog beton gestort voor de trappen bij de kop en de staart, de trappen van de hoofdentree worden met natuursteen bekleed, de speeltuin krijgt vorm en het hoofdpad wordt met gietasfalt afgewerkt.
Twee weken voor de opening nemen de opzichters het slagveld in ogenschouw. Het Park krijgt in rap tempo meer en meer vorm zeker nu op het talud in de diepere grondlagen de grotere bomen worden geplant.
Dakpark Rotterdam II, de bouw
Published:

Dakpark Rotterdam II, de bouw

Documentary photo project, following the build of a large multifuncional building on a former railway shunting yard, with shops, offices and a pa Read More

Published:

Creative Fields