Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

  • This project is an articulation in response to the challenge of cohesively combining three differing programs into a mutual habitation. The project responds to the challenge of combining three different programs into one composite bar that stretches along Rue Stendhal, and stands in dialogue with a large patch of grass covering two water tanks. To orient the courtyard, balconies, and dwelling spaces relative to the sun; the project opens fully to the inside of the greenspace nearby. This strategy is accompanied by a detailed breakdown of built volumes that preserve distant views to neighboring condominiums and bring air and light to the new linear garden that extendsto the rear of the building. It aims to put the project in both the composite skyline of the neighborhood and in the great horizon of eastern Paris. The organization then responds to all issues ofc oexistence between the three programs and their ability to benefit from the different qualities of the site, which include: protection, light / sunshine for the nursery, independence, large outdoor spaces and lack of the centre for emergency shelter; clarity, compactness, multipleorientations and distant views to the dwellings.
  • Le projet répond à l’enjeu d’associer dans un même bâtiment trois programmes différents, jouant sur l’intérêt de leur cohabitation. Ces trois programmes sont regroupés dans une barre composite, qui s’étire, blanche et abstraire, le long de la rue Stendhal, en dialogue avec un grand carré de pelouse recouvrant deux réservoirs d’eau. Afin d’orienter la cour, les balcons et les espaces de vie au soleil, le projet s’ouvre amplement sur l’intérieur d’îlot verdoyant de la copropriété voisine. Côté rue, se voûte légèrement, comme pour atténuer sa présence. Cette stratégie s’accompagne d’un découpage minutieux des volumes bâtis qui permet de préserver des vues lointaines à la copropriété voisine et d’apporter air et lumière au nouveau jardin linéaire qui se déploie à l’arrière du bâtiment. Il vise à inscrire le projet à la fois dans le skyline composite du quartier et dans le grand horizon de l’est parisien. L’organisation de l’ensemble répond ensuite aux enjeux de cohabitation entre les trois programmes et à la possibilité de leur faire bénéficier des différentes qualités du site : protection, lumière et ensoleillement pour la crèche ; indépendance, grands espaces extérieurs et absence de vis-à-vis pour le centre d’hébergement d’urgence ; clarté, compacité, multiples orientations et vues lointaines pour les logements.