Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

  • project name: gallery south: office and retail complex
    location: katowice / poland
    architects: przemo łukasik, łukasz zagała
    associate architects: daria cieślak, justyna siwińska, krzysztof drozda, jacek czajka (logo)
    client: GC Investment sp. z o.o.
    usable floor area: stage 1: 15 000 sq. m.; stage 2: 22 300 sq. m.
    design: 2008

    Gallery South will be the first facility of this kind in Poland. The load-bearing structure, which in traditional projects is precisely covered, is exposed in this project, so that it simultaneously functions as external elevation. This is one of the ideas thanks to which the building will be energy-efficient as the solution applied makes it possible to limit the costs of insulation.

    architectural concept:
    jacket turned inside out - the load-bearing structure, which in traditional projects is precisely covered, is exposed in this project and functions as external elevation. Thanks to such solution the project is energy-efficient as the applied solution makes it possible to limit the costs connected with insulation of the building;
    a slab with a green roof - it separates the functions of services and retail from the offices, at the same time functioning as both a stunning roof of the entrance part of two office buildings implemented first and a green garden - a place for relaxation - available only to the office users. Moreover, in order to further separate the two functions of the building, independent entrances have been designed -  entrances to the offices are to be from ul. Kolejowa and later from the northern side, whereas the entrances to the retail building - from the side of the internal ground car park.
    external elevation - external mesh, partly covered with vegetation - such structure of the facade improves the thermal comfort. Additionally, the greenery covering the building reduces the adverse influence of extreme atmospheric conditions, such as: wind, rain, frost or excessive heat in summertime;
    Important info for lessees: the mesh, forming closed elevation, will also perform other functions: the lighting and logos of the most important lessees of Galeria Południe will be installed on it.

    function:
    The buildings combining two basic functions - retail and office function - will form a complex operating from early morning till late evening hours. The initial functional assumption of the project is to separate the two parts so that they can operate independently from each other.
    The intended effect can be achieved primarily by applying, at the height of the first storey, a slab with a green roof. It separates the functions of services and retail from the offices, at the same time functioning as both a stunning roof of the entrance part of two office buildings implemented first and a green garden - a place for relaxation - available only to the office users. Moreover, in order to further separate the two functions of the building, independent entrances have been designed -  entrances to the offices are to be from ul. Kolejowa and later from the northern side, whereas the entrances to the retail building - from the side of the internal ground car park.

    energy-efficient offices:
    The facade of buildings is designed as double elevation, with structural truss on both sides. It consists of internal glazing and external mesh, partly covered with vegetation. Such structure of the facade improves the thermal comfort. Additionally, the greenery covering the building reduces the adverse influence of extreme atmospheric conditions, such as: wind, rain, frost or excessive heat in summer.
    In particular, it muffles noise, gives shade and preserves coolness in summer, and in winter reduces the loss of heat through external walls of the building, which translates directly into decrease in annual service charges.
    Moreover, greenery has a positive effect on the sense of aesthetics and  psyche of the building users. It makes the city more attractive and increases the prestige of the building, reflects the change of seasons, facilitates identification of the building and gives a chance to commune with nature.
    data:
    up to 50% - extent to which the loss of energy can be reduced thanks to the solutions applied when designing Galeria Południe

    flexibility of space
    All the office buildings are designed in the same structural system. They consist of the main internal core (stairwells, lifts, technical rooms and raisers) and external reinforced concrete truss. As a result, the office space is not divided because of the arrangement of any structural components.
    The above solution offers a possibility of free arrangement and sectioning off the space, thus addressing the current and future needs of individual lessees. The space of one storey may be divided into 2 or 4 smaller areas for lease or it may serve as one 'open space’.
    data:
    - 880 m2 - surface area of one office storey in the Galeria Południe project;
    - 4.1% of common area. The common area is very limited, which allows for effective and flexible arrangement of offices of different sizes;

    stages:
    First of all, the project assumes the construction (according to the local site development plan) of two office buildings and with a 2-level underground car park and a retail facility with a shopping arcade and a ground car park. At the level of the first storey the whole complex hole comlark.yar parkth them): according to the local site development plan) construction of two builkdingswill be covered by a green roof connecting all the designed buildings. The following stage will focus on further expansion, i.e. construction of another office block.

    project in numbers:
    - 12,460 m2 of office space (1st stage);
    - 2,700 m2 of retail space (1st stage);
    - 18,690 m2 of office space (2nd stage);
    - 3,310 m2 of retail space (2nd stage);
    - 3,846 m2 - green surface on the ‘green roof’;
    - 2011: deadline for the implementation of the project;
    - 880 m2 - surface area of a standard storey (designated for offices);
    - 730 parking spaces;
    - 322 m above sea level - the highest point of Galeria Południe;
    - 7  the office part will be 7 storeys high;
    - 2 levels of underground car parks;
    - 1,8 ha surface area of the plot on which Galeria Południe is to be erected.