Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

  • RELOAD b/c
    Kalamata, Greece

    TYPE: Bar / Cafe
    AREA: 45 m²
    YEAR: 2009
  • The conversion of a main road into a pedestrian area made the parking useless, but on the same time upgraded the area. The occurring opportunity of making a more spacious and profitable store, such as a cafeteria, led to the need of uniting the spaces provoking two challenges. The first was the compulsory need of changing the building’s exterior without altering its architectural character and the second was the unity of two spaces of different functions and construction materials.
    Τhe first challenge was faced by “marrying” the two existing exteriors, the white frame of the parking opening to the large glass doors of the store, providing continuity between the indoor space and the adjacent pavement.
    The second challenge was faced by removing the separation wall between the parking and the original store and by taking off the coating of the central column, making its construction material visible and the column the key element separating the cafeteria into two zones, the bar and the guest area.
    Τhe owner’s requirement of a bar open to the public, led to the design of a industrial space with all its functional elements visible.


    Η μετατροπή ενός δρόμου σε πεζόδρομο επέφερε την αχρήστευση του γκαραζ, αλλά και την αναβάθμιση της περιοχής. Έτσι η ευκαιρία δημιουργίας ενός μεγαλύτερου καταστήματος και πιο κερδοφόρου, όπως μια καφετερία, οδήγησε στην ανάγκη σύζευξης των χώρων, δημιουργώντας όμως δυο σημαντικές προκλήσεις.
    Πρώτο την υποχρεωτική αλλαγή της πρόσοψης του κτηρίου χωρίς να αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός του χαρακτήρας και δεύτερο, την ένωση δυο χώρων, διαφορετικών λειτουργιών, με διαφορετικά υλικά κατασκευής.
    Η πρώτη πρόκληση αντιμετωπίστηκε «παντρεύοντας» τις δυο υπάρχουσες όψεις, δηλαδή το λευκό πλαίσιο που όριζε το άνοιγμα του γκαράζ με τις αλλεπάλληλες τζαμαρίες του καταστήματος, δίνοντας συνέχεια στο μέσα χώρο με τον παράπλευρο πεζόδρομο.
    Η δεύτερη αντιμετωπίστηκε ύστερα από την καθαίρεση της μεσοτοιχίας και την απογύμνωση της κεντρικής κολώνας από το επίχρισμα της ώστε να εμφανιστεί το υλικό κατασκευής της, καθιστώντας τη κολώνα το βασικό στοιχείο που χωρίζει την καφετερία σε δυο ζώνες, αυτή του μπαρ/παρασκευαστηρίου και της αίθουσας πελατών. Η απαίτηση του ιδιοκτήτη της καφετερίας, να είναι ανοιχτή η κουζίνα στο κοινό, είχε ως αποτέλεσμα το σχεδιασμό ενός βιομηχανικού χώρου, με εμφανές κάθε του λειτουργικό στοιχείο.
  • PROJECT TEAM:
    Arch. Athanasios TZOKAS
    Arch. Serena STORELLI