Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

RC Offices © Serie Architects

  • 21457
  • 1202
  • 96
  • RC Offices
    Completed while Studio Manager at Serie Architects Mumbai, 2008-09
  • This project was designed with the Serie Architects team, based in Mumbai and London. As Studio Manager for the Mumbai studio, my role in the project included 3d modeling, architectural design, space planning and presentation drawings. The project was designed and modeled in Rhino 3d, and exported to AutoCAD for 2d drawings.
  • Aerial view of site showing the relation of proposed design to the adjacent lake and nearby airport.
    © Serie Architects
  • The ongoing transformation of Kurla in north Mumbai is characterized by the relentless proliferation of new office blocks. These 5-6 storey buildings adopt exclusive corporate lobbies as a strategy to import the image of the CBD into this former small industrial area.

    The project seeks to resist this tendency to create a clear separation between the public and the exclusive corporate entity. To articulate this strategy the proposal begins by rethinking typical office building lobbies and atriums.

  • Diagrams showing void and program studies, and the iterations leading to the final design.
    © Serie Architects
  • The RC Office can be seen as a single office building sliced open into two smaller blocks, but brought back together by a public void. The main atrium and lobby space, as the new public void, is conceived as a series of rotating volumes articulated by ruled surfaces. At each rotation, the atrium and lobbies take on a different programmatic role.
  • Diagrams showing central atrium/void space, public promenade and other public areas.
    © Serie Architects
  • Starting from the ground, the typically exclusive corporate lobby is transformed into a public promenade, connecting the road on the west side of the site to the existing lake on the north side of the site. 
  • Rendering showing public promenade connecting street to lake at ground level.
    © Serie Architects
  • Rendering showing building as viewed from lake
    © Serie Architects
  • View from across main street
    © Serie Architects
  • As the atrium rotates upwards, it dispenses other public programs along its ruled surface – cafes, a gym, roof decks and lounges.
  • View from cafe looking into rotating atrium
    © Serie Architects
  • The rotating atrium also acts as a light catcher, drawing light along its rotation, illuminating the ruled surface and reflecting light into the heart of the building.
  • View from promenade, looking into rotating atrium
    © Serie Architects
  • The model was 3d printed in three parts and assembled, except for the curtain wall, which was laser cut, scored and assembled.
  • View of model looking into atrium. 3d printed core, laser cut facades
    © Serie Architects
  • View of model showing roof and public promenade
    © Serie Architects
  • View of model showing public promenade and rotating atrium
    © Serie Architects
  • View of model showing rotating atrium as seen from roof
    © Serie Architects
  • View of model showing rotating atrium as seen from roof
    © Serie Architects
  • Section through rotating atrium, public promenade and roof terrace
    © Serie Architects
  • Site plan showing relation of building to lake and main street
    © Serie Architects
  • Ground level plan showing public promenade and entrance to parking
    © Serie Architects
  • Level 2 plan showing offices and rotating atrium
    © Serie Architects
  • Level 3 plan showing cafe adjoining atrium
    © Serie Architects
  • Level 4 plan showing cafe adjoining atrium
    © Serie Architects
  • Level 5 plan showing connecting passage between cores
    © Serie Architects
  • Level 6 plan showing roof terrace and offices
    © Serie Architects