Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

Miejska Biblioteka Publiczna w Świeciu

  • 248
  • 3
  • 0
  • PROJEKT KONKURSOWY MIEJSKIEJ BIBLIOTEKI PUBLICZNEJ W ŚWIECIU 
    PROJEKT OTRZYMAŁ WYRÓŻNIENIE
     
     
     
    Koncepcja wykonana w zespole z : Zbigniew Rąbalski / Paweł Gonia (XOSA)
    2013
  •  
    ,,Biblioteka musi być wyciszona, dobrze zdystansowana do „hałasów chwili”,
    w pewnym sensie chroniona. Musi więc być miejscem uprzywilejowanym.
    Jednocześnie świat nie może być tu całkowicie nieobecny,
     przeciwnie – biblioteka w każdym momencie
     powinna być otwarta na to, co aktualne.”
     
    Pierre Riboulet
     
     
     Cytat ten doskonale oddaje ducha współczesnej instytucji jaką jest biblioteka. Jednak aby była ona atrakcyjnym miejscem  na mapie dynamicznie rozwijającego się miasta musi wykraczać poza przyjęte do tej pory standardy. Interdyscyplinarne podejście do projektu pozwoliło na wykreowanie budynku naturalnie komponującego się z istniejącą tkanką miasta zachęcając i zapraszając do środka.
       Projektu Miejskiej Biblioteki nie możemy jednak rozpatrywać w kontekście samej działki. Z uwagi na bliskie sąsiedztwo parku, będącego miejscem częstych odwiedzin mieszkańców miasta, budynek biblioteki z jednej strony otwiera się na niego, z drugiej zaś ogranicza ową ,,otwartość’’ w celu uzyskania pewnego rodzaju intymności potrzebnej do kontemplacji książki.
     
  •  
    Forma budynku w połączeniu z otoczeniem nabiera charakteru i wyrazistości, tworząc z nim spójną całość. Rdzawa patyna blachy Corten użyta do wydzielenia wewnętrznych dziedzińców wzbogaca elewację frontową przywodząc na myśl upływ czasu.  Nawiązuje również do unikalnego ducha przeszłości, kontrastując jednocześnie z jasną bryłą budynku, którego kolor reprezentuje uniwersalne wartości. Pionowe podziały blachy przywodzą na myśl książki poukładane na półce. Pełnią one rolę prześwitów, tak aby zaciekawić spacerujących główną ulicą przechodniów i zachęcić ich do wejścia.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
  • LOKALIZACJA :
    ul.Sienkiewicza / Świecie
  • Zagospodarowanie Terenu
    Bilans terenu:
      - powierzchnia zabudowy 724,5m2
      - powierzchnia utwardzona 1168,5m2
      - powierzchnia biologicznie czynna 2613m2
  • RZUT PARTERU:
    0.01 - HALL/KOMUNIKACJA  117,1m2
    0.02 - STANOWISKA OBSŁUGI  24,1m2
    0.03 - SZATNIA  14,6m2
    0.04 - ARCHIWUM  13,8m2
    0.05 - WC NIEPEŁNOSPRAWNI  5,4m2
    0.06 - WC MĘSKI  8,5m2
    0.07 - WC DAMSKI  8,9m2
    0.08 - POM.GOSPODARCZE 3,9m2
    0.09 - WĘZEŁ CIEPLNY
    MASZYNOWNIA  39,8m2
    0.10 - MAGAZYN  40,3m2
    0.11 - KSIĘGOZBIÓR 204,2m2
    0.12 - KSIĘGOZBIÓR PODRĘCZNY 66m2
    0.13 - CZYTELNIA - 79,5m2
                                
      = 621,1m2
  • RZUT PIĘTRA:
    0.01 - HALL/KOMUNIKACJA  90,2m2
    0.02 - POM. SZKOLEŃ  36,5m2
    0.03 - AUDYTORIUM  83,6m2
    0.04 - POM.SOCJALNE  9,4m2
    0.05 - WC NIEPEŁNOSPRAWNI  5,4m2
    0.06 - WC MĘSKI  8,5m2
    0.07 - WC DAMSKI  8,9m2
    0.08 - POM.GOSPODARCZE  3,9m2
    0.09 - KOMUNIKACJA  13m2
    0.10 - ADMINISTRACJA 1   8,2m2
    0.11 - ADMINISTRACJA 2   12,1m2
    0.12 - POM.KIEROWNIKA  15,5m2
    0.13 - PRACOWNIA  28,5m2
    0.14 - STANOWISKA OBSŁUGI  21,6m2
    0.15 - ZBIORY ELEKTRONICZNE  9,5m2
    0.16 - KSIĘGOZBIÓR DZIECI/MŁODZIEŻY  122,8m2
    0.17- CZYTELNIA  33,5m2
    0.18 - STANOWISKA KOMPUTEROWE  63,3m2
    0.19 - ZAJĘCIA WARSZTATOWE  68,8m2
                             
      = 643,2m2
  • Przekrój AA
  • Elewacje:
      - północna
      - południowa
      - zachodnia
      - wschodnia