Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

Firehouse

  • 1032
  • 34
  • 0
  • Firehouse was developed solely through analog work: several iterations of both hand drawings and physical models, as well as several site visits. It is located at the edge of Cornell’s campus in Ithaca, NY.

    The major goal of Firehouse is to maintain a division between the public and private spaces of the building. This is accomplished through a square four bay garage surrounded by three bars of program, over which four suspended volumes allow light to penetrate through to the bays as well as allowing views of the firetrucks below. These volumes contain living and gymnasium spaces for the firefighters on one side connecting to the dormitory bar, and community spaces connecting to classrooms on the opposite side. The rear bar is only one floor and creates a community entrance accross the roof from an existing pedestian pathway on the hill

    A large motorcade space in front of the building allows room for the firetrucks to turn around and is bordered by an extension of the retaining wall system and nearby training tower. Different brise-soleil and enclosure systems are used on the north and south facades in order to deal with its siting on the northern side of a hill in the cold climate of central New York.

    Firehouse draws inspiration from the works of Louis Kahn, as well as La Tourette by Le Corbusier and the Casa Del Fascio by Giuseppe Terragni.

    Cornell University
    Third Year
    Fall 2010
    Professor G. Hascup
  • Ground Floor Plan
  • Site Plan
  • Section
  • West and North Elevations
  • Axonometric