Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

  • Casa I
    Agraz Arquitectos + Di Vece Arquitectos + Santiago Ibarraran. Arquitecto
  •  

  • Casa I
     
    The converged work of Ricardo Agraz, Paolino de Vece and Santiago Ibarrarán developed a strong and clean architectural concept that created the right environment to accommodate the needs of a single inhabitant.
    Having privacy as a primary objective, the architects pursued the solution for a unique way of dwelling, bringing out a space where program sequences come to a minimal expression.
    Therefore, endless interior spaces are the basis for the architectural solution, where a central patio vanishes any possible frontier in between the different atmospheres of the house.
    The inside extends to the outside, creating a place that gives a beginning for a light and shade dialogue, a continuous flow between transition and contemplation, and a balance between user and observer of it all.
    Scale plays an important role in the spatial sequence in order to link the main scheme in intimate relation with the patio. Therefore, walls have been reduced to the minimum and have been converted into a sort of casing element that also enhances the relation between what occupies space in its most basic form, and that which divides it, allowing a natural follow-up of the house’s program.
    The double stories hall is the main bond of spatial elements as well. This is the place where the endless dialogue between volume and gap, light and shade, inside and outside begins, the place where the presence of a single space with diverse forms and atmospheres gains sense.
    A simple and clear architecture that offers an easy reading of itself and the project, as a never-ending sequence of every balanced element held within. An honest architecture that deled with the east-west position of the site, and carefully answered with the mentioned patio that gives [ I ] House the chance to face southwards, having the main façade facing east, and hopefully fulfilling the client’s expectations.
     
     
     File
     
    Location: Guadalajara, Mexico.
     
    Date: Assignment 2002. Construction 2004.
     
    Authors:
    Ricardo Agraz.
    Paolino di Vece.
    Santiago Ibarrarán
     
    General Contractor:
    Salvador Aguirre Cordero.
     
    Interior design:
    Oscar Peña De la Mora.
     
    Collaborators:
    Oscar Canovas.
    Giovanna Gaggero.
    Beatriz Ramirez Romero.
    Alberto Tacher.
    Sara Tamez.
     
    Woodwork: Esteban Gutierrez Velazco.
    Aluminum: Ventalum.
    Lighting: Sergio Talancón Crail.
    Bathrooms: Ramses Galindo.
    Stone: Luigi Sasso.
    Painting: Alejandro Perez.
    Marble: Rafael Ceja
     
    Photography: Mito Covarrubias