Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

Cabot Beach Kid's Camp

  • 24
  • 0
  • 0
  •  
    My summer of 2009 was dedicated to the design and build of a facility for a kids camp based in PEI. The camp is for children who have parents or siblings with chronic illnesses. The land was donated to the Camp by the government on a temporary basis so it was designed to be disassembled into modules for easy transport onto a flat-bed.

    The building’s barrier-free design was based on two main ideas: The first was to create a community camp-like atmosphere even though the site is in close vicinity to a fishing village and the second was to orient the building along a main axis which connected the road, the main entrance/circulation space and a clearing in the trees where the sun sets during portions of the summer.

    The design contains a heavier wall and roofline which wraps around the front of building with a light transparent wall facing the interior of the camp. Orientation and overall shape lends itself to passively ventilate the buildings spaces and create a dynamic play between rooflines which differentiates public and private spaces. We made a proposal for our two-week design/build course at our university and was able to get 12 of our colleagues out to PEI to design and build the campfire pit for the camp as well.

    The kids arrived and camp commenced two months after the start of the build date so we were building under a strict deadline. With the generous help of volunteers and trades people within the community, the project was completed successfully. We also had a team of students from Dalhousie University as one of their free-lab courses to build a fire-pit on the edge of the site.
     
    Location Malpeque, Prince Edward Island
    Collaborators: Studio North (Matthew Kennedy and Mark Erickson), Andrew Choptiany, Sam Lock
    Area: 3,900sq.ft.
    Completed: 2009
     
Add to Collection