Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

Architectural and landscape integration of ENCE factory

  • 71
  • 6
  • 2
  • The "ECO FACTORY" consists of a large wall created with healing materials that help cleaning the air of the environment of pollutants particle, noise pollution and odor given off by the papermaking process. The main objective is take sustainable measures to minimize the negative aspects that the factory can generate in the environment.
     
    In addition, it has provided a ring surrounding the factory plant as a lung filtering and purifying the air next to the big "healer wall" of the main facade. We have analyzed the manufacturing process to identify the type of contamination that occurs in each zone to purify the air and the environment using the most appropriate vegetation and materials at each location. Due to the fact that the quality of the air gets improved remarkably, we have believed convenient to provide the place of small outdoor public spaces.
     
    To connect the new complex with the environment,we have extended the waterfront walkaway from Marin  and connected by walkways to the set. In this way the site is accessible on foot or by bicycle, encouraging the use of green transport both between factory workers and among users of this new place.We have generated a great tour of walkways to different heights to be able to walk and access the different areas of entertainment:
     
    1_SPORT AREA
    2_LEISURE AREA 
    3_VIEWPOINT AREA 

     
    La “ECO FACTORY” consta de una gran pantalla sanadora compuesta por materiales que ayudan a limpiar el aire del entorno de partículas contaminantes, así como de la contaminación acústica y del olor desagradable que desprende el proceso papelero, con objetivo principal de  adoptar medidas sostenibles que minimicen los aspectos negativos que la fábrica puede generar en el ambiente.
     
    Además, se ha aportado un anillo vegetal que rodea la fábrica a modo de pulmón filtrando y depurando el aire junto a la gran “pantalla sanadora” de la fachada principal. Se ha analizado el proceso de fabricación para identificar el tipo de contaminación que se da en cada zona y poder así depurar el aire y el entorno utilizando la vegetación y los materiales más apropiados en cada lugar. Gracias a que la calidad del aire se mejora notablemente, se ha creído conveniente dotar el lugar de pequeños espacios públicos al aire libre. 
     
    Para conectar este complejo con el entorno, se ha prolongado el paseo marítimo procedente de Marín y se ha conectado mediante pasarelas al conjunto. De esta manera el lugar es accesible tanto a pie como en bicicleta, fomentando el uso de un transporte ecológico tanto entre los trabajadores de la fábrica como entre los usuarios de este nuevo espacio.Se ha generado un gran recorrido de pasarelas a diferentes alturas por las que poder pasear y acceder a las diferentes zonas de ocio:
     
    1_ZONA DEPORTIVA
    2_ZONA DE OCIO-LÚDICO
    3_ZONA MIRADOR
     
    PROJECT/PROYECTO:  Integración arquitectónica y paisajística de la fábrica de Ence  en Pontevedra 
    LOCATION/SITUACIÓN: Pontevedra (Spain) ​
    TYPE/TIPO: Competition​
    STATUS/ESTADO: -
    SIZE/TAMAÑO: -
    ​BUDGET/PRESUPUESTO:  -​
    CLIENT/CLIENTE:  ENCE
    PROJECT LEADERS: Sara Pérez Álvarez & Itxaso Iturriotz Zuluaga​
    TEAM PROJECT: Sara Pérez Álvarez​ & Itxaso Iturriotz Zuluaga​