Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

Simplify, then add Lightness. Social housing, Itri (I)

  • 3324
  • 354
  • 0
  • Simplify. Then Add Lightness.
    "The Light House", Social housing competition, Itri (I), 2009. [Slideshow]
  • The project addresses the theme of lightness from many points of view.
    Eliminating redundancy, by a combination of dwelling, open spaces, facilities and renewable sources mixed in a way that they serve multiple functions.
    Providing dwelling types that allow different ways of life and work, increasing space through the introduction of common areas and individual service rooms for the single dwellings.
    Working on building components and installations to achieve the reduction in fuel consumption and emissions, searching for low cost building solutions.
    In a literal sense, studying a light prefabricated façade that allows for low-cost, fast installation.
    Lightness becomes thus a key to interpret the themes of low budget and sustainability of public housing as possibilities and not handicaps.
  • Alternative dwelling plans within the same structure and use of the service rooms on the gallery.
    From left to right and from top to bottom.
    1. Single mother with child: mother's room, children's niche, laundry on the service room.
    2. Large family or family with children from different marriages: semi-independent third room, service room as cellar.
    3. Couple with dependent parent or child: semi-independent second room, service room as workshop.
    4. Family with two children: service room as library.
    5. Couple with multiple precarious jobs: open space, service room as filing cabinet.
    6. SoHo or free-lance couple: open space, service room as atelier.
  • Cross section showing the relationship between the building and the sloping ground. The parking level is actually an open floor that blends with the gardens and contains the common services.
  • Situation plan showing the relationship with the town and the green areas
  • General plan
     Car access.  Pedestrian access. 1. Gardens. 2. Common open space. 3. Resting place with view on the creek. 4. Service alley. 5. Slope with grass. 6. Childrens playground. 
  • Parking level
  • Ground floor
  • Façades and longitudinal section