rabii pauline's profile

CoursePress Prototyp

Inledning
En grundläggande marknadsundersökning gjordes för att finna inspiration till de funktioner och den formgivning som framställdes. De applikationer och hemsidor som undersöktes var först och främst Coursepress egna webbaserade hemsida men även Facebook, khan academy, codecademy och iOs mail applikation. Men som student på Lnu och daglig användare av Coursepress, hämtades idéer och tankar från egna erfarenheter. Något som jag personligen uppskattar med Coursepress hemsidan är strukturen som gör det enkelt att följa varje kursmoment samtidigt som hemsidan erhåller en stor mängd information i olika informationsmedel som passar bra med distansstudier. Som distansstudent är ett väl fungerande gränssnitt med innehållsuppdateringar på ett organiserat sätt en stor faktor till stabilitet. Som student lär man sig även lärarens rutiner i användningen av gränssnittet vilket ett ostrukturerat och mindre stabil organisering gör det svårare att förutsäga vart och hur nästa feedback och uppdatering kommer att ske vilket i sin tur kan påverka studentens egna planering. God kontakt och tillgänglighet av information och uppgifter är det fundamentala. Målet med denna design är att bra organisering ska smitta av sig mellan studenten och läraren för att inte bara underlätta hanteringen av all information som växlas mellan individer men för att även vänja användarna vid en standard av informations organisering som i sin tur leder till en feedback som kan förändra hur studier sker. Tack vare internet skapas det oerhört fler möjligheter att dela kunskap och information som i sin tur leder till ett mer välfungerande teknologiskt samhälle.

Layout

Oavsett om man är en ny eller erfaren student av coursepress ska det inte behövas ännu en extra inlärningskurva. Det ska vara lättförståeligt att pendla mellan coursepress webbaserade och det mobila gränssnitt. En erfaren coursepress användare ska varken uppleva det enklare eller svårare att använda den mobila applikationen som en ny elev som är ny för båda gränssnitten eller den studenten som mestadels använt sig av det mobila gränssnittet. Men det kanske är en utopi att ha ambitionen att inte  bilda olika läger. Det mobila gränssnittet utgörs av en vertikal navigering som består av distinkta kategorier med en semi-bred hierarkisk ordning. Eftersom Coursepress webbaserade gränssnittet kräver hantering av bred mängd information, allt från film, document till minneslappar, strukturerad och icke strukturerad information och uppdateringar.

Innehåll och kursuppdatering
På Coursepress hemsidan finns en funktion som används varje gång kurssidan uppdateras på innehåll, när en ny föreläsning, uppgiftsbeskrivning eller andra typer av dokument tillkommer eller händelser som schemaändringar, skickas en notis ut från läraren vilket ibland är väldigt nödvändigt och ibland tillräckligt för god kommunikation i från kursansvariga. Denna funktion har överförts till mobilapplikationen men med vissa justeringar. På startsidan för mobilapplikationen
befinner sig en notifikationsruta. Där det senaste utskicket av kommunikation utfört av en lärare presenteras. Denna notifikationsruta presenterar enbart senaste meddelanden oavsett kursmoment. Går man sedan in på ett specifikt kursmoment till exempel “Participatory design” kapitlet finner man att notifikationsrutan visar det senaste publicerade inlägget som enbart har med kursmomentet “Participatory design” att göra. En oläst notifikation markeras med en blå prick i högra hörnet och när man interagerat med kursmomentet bockas notifikationen av som “läst”. Detta för att användaren snabbt kan se ifall det har tillkommit en ny uppdatering  eller inte för att inte förvirra användaren eller stjäla fokus i onödan.


Kursmoment och kapitel
Det som jag själv tror har bidragit till en fungerande organisering av kursinnehåll är genom det sättet olika kursmoment kategoriseras på hemsidan med flikar som skiljer åt olika innehåll från varandra och placerar rätt föreläsningar och dokument under rätt kursmoment. Mobilapplikationen utgörs av samma princip där man enbart ska hantera relaterat material. Kursmoment har lika hög prioritering som uppdatering och därför möts direkt av kursens olika kapitel men som egna boxar.

Kursens nödvändigheter
Under kursmoment finner man “kursens schema”, “kurslitteratur”, “kontoinställningar” och fliken, “missad uppgift” som på hemsidan befann sig tillsammans med kursinformationen. Jag har valta att separera dessa från kursinformation. Dessa kategorier används inte lika ofta som kursmoment men oftare än kursinformationen av egen erfarenhet vilket har legat bakom layoutens prioritering men även för estetiska skäl att inte kategorisera allt för distinkta saker med varandra.  Även om det inte är rekommenderat att missa en uppgift är tillgängligheten av information nödvändig ifall något sådant händer. Lite mer tydligare än hemsidan för att ge studenten någon form av trygghet samtidigt som det är relaterbart med kursens schema som tillsammans med kurslitteratur får lite mer utrymme eftersom det har en högre prioritet av användning. Enkel åtkomst till kursens schema och kurslitteratur för att med enkla knapptryck alltid kunna vara förberedd.

Kursinformation
Längst ner finner man “Kursplan”, “Kursledning” och “Om kursen” i en form av slide för att spara plats och skapa en logisk funktionalitet som passar med symmetrin i layouten. Med en stilren layout och inte lika överflödigt lista med information som i dagsläget existerar i coursepress.

Föreläsningar och dokument
Precis som på hemsidan ligger allt nödvändigt för varje kursmoment sammankopplat under samma kategori. Denna princip har överförts till den mobila plattformen. Enbart för att skapa en enkel organisering för allt material. Äldre meddelanden postad av lärarna kommer finnas under rätt kursmoment.

Grafisk profil & gestaltlagar
mobilapplikationen har Ikoner noga utvalda för att illustrera objektens rubricering. Typsnitt som användes var “Geneva” för diskreta små texter för datum och tid på inlägg och uppdateringar. Detta typsnitt har en balanserad storlek mellan bokstäver och nummer vilket vissa typsnitt inte har då nummer och bokstäver i samma typsnitt kan ha helt olika storlekar. typsnittet “Helvetica - bold ” applicerades på rubriker och “helvetica - regular” användes till meddelanden och vanlig text. Gränssnittets färgpalett är en blandning av gråskalor med inslag av matta kulörer som påminner om det svartvita gränssnittet på coursepress hemsidan. Skuggtekniker som användes applicerades på texter och objekt med försiktighet. En enkel cast-shadow för att skapa ett diskret djup för objekten. Inga highlights eller  glansiga ljus reflektioner användes för den enkla anledningen att det inte passar in med färgernas matta färgpalett. Detta helhets temat för gränssnittet kombineras med distinkta layout mönster som använder sig av gestaltlagarna symmetri för varje enskild innehåll kategori. Metaforiska liknelser med det gamla gränssnittet och estetiska liknelser för objekt under samma gruppering som sk ge en känsla av organisering
Andra funktioner
Illustrering av specifika funktioner för uppspelning av föreläsningar och uppgift beskrivning saknas men det ska vara en integrerad del av applikationen att det uppladdade kursmaterialet även ska vara tillgängligt via de mobila enheterna. Men funktion för att kunna stänga av bild på föreläsning och enbart spela upp ljud som en podcast. Det ska även vara möjligt att nå länkar till distans rummen om kompatibla applikationer finns som till exempel adobe connect.

CoursePress Prototyp
Published:

CoursePress Prototyp

Published: