Gijs van Elk's profile

Kunstwerk en gedicht

Aanleiding
De aanleiding voor het initiëren van het muurgedicht is tweezijdig. Enerzijds is drie jaar geleden in het plantsoen van het Kindcentrum Anne Frank School een jonge kastanjeboom gesloopt. Deze jonge kastanje was een loot van grote oude kastanjeboom waarop Anne Frank uitkeek vanuit ‘het achterhuis’ aan de Prinsengracht. De tweehonderd jaar oude ‘Anne Frankboom’ is inmiddels gekapt. Om de leegte op een andere manier in te vullen heeft de stichting ‘Dichter In Beeld’ het idee geopperd om een muurgedicht te verbinden aan een opnieuw te planten kastanjeboom. 
Anderzijds wordt de Anne Frank School een kindcentrum waarbij de voor- en naschoolse opvang geheel geïntegreerd wordt met de reeds bestaande verplichte schooluren. De kinderen en hun ouders krijgen de mogelijkheid om vijf dagen per week van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat gebruik te maken van de faciliteiten op school
Voorstel
Naast de te plaatsen kastanjeboom, die een aantal keren in het dagboek van Anne Frank wordt genoemd,  wordt een zwerfkei geplaatst die als gedenksteen zal herinneren aan het verhaal van Anne Frank. In de zwerfkei wordt de tekst ‘lieve Kitty,’ gebeiteld samen met een kastanjeblad.
De zwerfkei zal samen met de boom en het muurgedicht een monument vormen om de vrijheid te vieren en om stil te staan bij de onzinnigheid van onderdrukking en gevangenschap. Door voor de aanhef ‘Lieve Kitty’ te kiezen, zoals Anne Frank in haar dagboek deed, kan iedereen zijn eigen verhaal vertellen aan de fictieve vriendin van Anne.
In de maanden die leiden naar de uiteindelijke realisatie van het muurgedicht, wil ik de kinderen van de Anne Frank School eveneens betrekken bij het verhaal,  door, in overleg met de schoolleiding, te zorgen voor lesmateriaal dat refereert aan de kracht van poëzie en bindmiddelen die de herinnering levend houden. Om deze herinnering te bekrachtigen wil ik de kinderen tevens kennis laten maken met een Joodse traditie. Als Joden hun overleden dierbaren bezoeken brengen zij een klein steentje mee dat zij op het graf neerleggen om te laten zien dat aan hen gedacht wordt. Deze traditie wil ik graag overdragen op de gedenksteen naast de kastanjeboom.
Op de vrijdag voor de herfstvakantie wordt het nieuwe Kindcentrum Anne Frank geopend en zullen de kastanjeboom,  het muurgedicht en de gedenksteen de kern van de openingsceremonie vormen.
Het ingediende ontwerp geeft een impressie over de wijze waarop het gedicht zal worden gepresenteerd. Aan het gedicht zelf wordt op dit moment nog gewerkt omdat het gedicht nog even tijd nodig heeft om te rijpen.
Als achtergrond voor het muurgedicht heb ik gekozen voor het kaftdesign van het dagboek van Anne Frank. Over het design wordt de schaduw van een kastanjeblad geplaatst, omdat de schaduw van de oude kastanjeboom in het dagboek enerzijds, en de twee jaar geleden gesloopte loot anderzijds, de aanleiding hebben gevormd voor het gedicht. Boven en onder wordt het design ingesloten met een zwart vlak, om de omstandigheden waarin het dagboek is geschreven, te benadrukken. 
De nieuwe kastanjeboom wordt samen met de zwerfkei  geplaatst in de nabijheid van het muurgedicht waarbij rekening gehouden wordt met het gegeven dat kastanjeboom en zwerfkei én het muurgedicht in één oogopslag samen te zien zijn. Tevens wordt met de plaatsing rekening gehouden met de groei van de boom zodat deze in de toekomst het muurgedicht niet zal overschaduwen.
Kunstwerk en gedicht
Published:

Kunstwerk en gedicht

In 2013 heeft Dichter in Beeld op verzoek van het Kindcentrum Anne Frank in Maastricht een kunstwerk gerealiseerd. Maarten van den Berg schreef e Read More

Published: