Showcase & Discover Creative Work Sign Up For Free
Hiring Talent? Post a Job

Bēhance

3-CLASS KINDERGARTEN, ALIKI, PAROS, GREECE, 2011

  • 245
  • 12
  • 0
  • 3-CLASS KINDERGARTEN, ALIKI, PAROS, GREECE, 2011
     
    Architectural office: Studio 265 Architecture + Building
    Architects: Vazaios Petropoulos, Dimitris Karelis, Pantelis Theodorakis
    Civil Engineers: Christos Smyrnis, Maria Malaki
    Type: Educational
    Location: Greece, Paros
    Building status: plan permit 2011, under construction 2013
     
         Το παρακάτω κτιριολογικό πρόγραμμασυντάχθηκε με βάση τις Τεχνικές Προδιαγραφές και τα Κτιριολογικά ΠρογράμματαΓενικής Εκπαίδευσης του  Ο. Σ. Κ.  και συγκεκριμένα για Τριθέσιο Νηπιαγωγείο.
         Ηδιαμόρφωσή του έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός «Ανοικτού Νηπιαγωγείου», τοοποίο να παρέχει δυνατότητα διευρυμένης λειτουργίας σε ώρες και πέρα από τοαυστηρά σχολικό πρόγραμμα. Δηλαδή σε ώρες απογευματινές καθώς καιΣαββατοκύριακα, με δραστηριότητες πολιτιστικές, με θέματα εικαστικής, μουσικήςκαι γενικότερα καλλιτεχνικής επιμόρφωσης αλλά και με χαρακτήρα αναψυχής καιψυχαγωγίας. Η λειτουργία αυτή μπορεί να οργανώνεται και να ελέγχεται από τοΔήμο, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τη σχολική επιτροπή ή το Σύλλογο Γονέων καιΚηδεμόνων του σχολείου και να αφορά τόσο τους μαθητές του σχολείου όσο και τοευρύτερο κοινωνικό σύνολο του τόπου αφού χώροι με αντίστοιχες δυνατότητεςχρήσης είναι σχεδόν ανύπαρκτοι αλλά τόσο απαραίτητοι για την εύρυθμη καιδημιουργική ζωή μιας πόλης.
         Ησχεδιαστική πρόταση καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η ελαφράκλίση που παρουσιάζει το οικόπεδο, το κλίμα του νησιού, οι όροι δόμησης πουδιέπουν την περιοχή και τέλος η χρήση του κτιρίου ως εκπαιδευτήριο νηπίων, αλλάκαι ως κέντρο κοινωνικών συναθροίσεων της περιοχής.
         Ητοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο μελετήθηκε με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
    α. να μην αλλοιώνεται η εδαφική μορφολογίατης περιοχής (εκμετάλλευση της ελαφράς υψομετρικής διαφοράς οικοπέδου με τηδημιουργία κλιμακωτής μετάβασης από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων προς τιςαίθουσες διδασκαλίας). Αυτό επιτυγχάνεται με τη σχεδίαση ραμπόσκαλας-πεζόδρομουπλάτους 3,5 μέτρωνγια την ασφαλή πρόσβαση των νηπίων και των λοιπών χρηστών στο νηπιαγωγείο, οοποίος ακολουθεί την κλίση του εδάφους, διαχωρίζει τους χώρους του νηπιαγωγείουαπό την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, και καταλήγει στην πλατεία τουσυγκροτήματος. Ο ανοικτός χώρος της πλατείας σηματοδοτεί το νηπιαγωγείο ωςτοπόσημο της περιοχής με μία σειρά φωτεινών ιστών κατά μήκος των κερκίδων τηςπλατείας.    
    β. να δίνεται έμφαση σε βασικά σημεία θέαςτων κοινοχρήστων χώρων (προσανατολισμός αιθουσών διδασκαλίας, αίθουσαςπολλαπλών χρήσεων, πολυδύναμου χώρου και αύλειου χώρου)  προς την παραλία, προστατεύοντας έτσι τουςχώρους των νηπίων και των κοινωνικών εκδηλώσεων από τους βορειοανατολικούςανέμους της περιοχής.
    γ. ο όγκος του κτιρίουμελετήθηκε έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το τοπολογικό περιβάλλον του νησιούχωρίς να επεμβαίνει προκλητικά στη μορφολογία του εδάφους. Η διατήρηση τουχαρακτήρα της περιοχής επιτυγχάνεται με τη χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο,τοπικές εφαρμογές επιχρισμάτων, πλακοστρώσεις, κ.λ.π.).
  • All of thecontent featured or displayed on this page, including, but not limited tophotographs, drawings, images, graphics, and text are considered to be part ofmy work produced at “Studio 265 Architecture + Building”, general in nature, aspart of my portfolio for personal, non-commercial use only and exclusiveproperty of “Studio 265 Architecture + Building”.You may not modify, copy,distribute, transmit, display, reproduce, publish, license, create derivativeworks from, transfer, sell or make any other use of any of the content.