Sabina Dimitriu's profile

Diploma Project (2011, RO)

UAUIM, Facultatea de Urbanism, Iulie 2011
Proiect de Diploma
Ilustrarea urbanistica de detaliu a unei zone din satulFundeni, comuna Dobroesti
Proiectul de diploma a constat in ilustrarea urbanistica de detaliu a unei zone din satul Fundeni, comuna Dobroesti, si a demersului de la scara teritoriala si pana la scara locala.

Elaborarea acestuia a fost structurata in trei parti, urmarindu-se intai expunerea la nivel teritorial a sintezei, diagnosticului, vizunii si conceptului de dezvoltare ce se bazeaza pe o serie de analize sectoriale, apoi a partiului urbanistic propus pentru o zona din teritoriu cu demersul aferent si a PUZ-ului, urmand in final prezentarea rezolvarii de detaliu ce a constituit tema principala a diplomei. 
Situatia la scara teritoriala se focalizeaza pe o zona formata din doua unitati teritoriale de referinta, Dobroesti si Pantelimon, situate in prima coroana de localitati a Municipiului Bucuresti si in partea de N-E a acestuia. Analiza a fost realizata pe o serie de 8 paliere, elementele de disfunctii si potential din acestea fiind redate in sinteza. Prin suprapunerea ultimelor au fost conturate o serie de zone in care necesitatea de interventie este mai mare, preponderent pe malul lacurilor si adiacent arterelor principale de circulatie.
In sensul raspunderii la necesitatile expuse anterior, a fost formulat un concept de dezvoltare pe doua niveluri, sistemic si local. Primul are in vedere corelarea UAT-urilor cu Municipiul Bucuresti si localitatile adiacente la nivel de strategie de dezvoltare si retele integrate de transport, precum si la nivel de sistem de spatii verzi pe malurile salbei de lacuri. La nivel local, s-au propus ameliorarea conditiilor de locuire, valorificarea cadrului natural si dezvoltarea economica.
Toate acestea au fost inglobate intr-o viziune formulata pentru anul 2035.
Ulterior formularii viziunii, fost aleasa o zona de 20,8 hectare de tesut preponderent construit din intravilanul localitatii Fundeni, din categoria prioritara de interventie, faza de partiu urbanistic si PUZ concentrandu-se astfel pe rezolvarea problemelor acesteia in conformitate cu conceptul. Situl a fost selectat datorita potentialului natural si a proximitatii elementlului acvatic, a prezentei functiunilor cu caracter de reprezentativitate, a vocatiei de poarta in oras si a specificitatii tipurilor de tesuturi si disfunctii existente
Propunerea raspunde la fenomenul din prezent de extindere axiala a zonei centrale pe directia soselei Fundeni spre sud, propunand reluarea legaturii naturale intre zonele de locuire si elementele de mediu,conservarea pe cat posibil a tesutuli existent ameliorand conditia prezenta a acestuia, si creearea unei zone specifice cu identitate. 
Pastrarea tramei stradale istorice si deci a elementului alveolar prezent ca inel de dezvoltare al radialelor permite crearea unui centru secundar, polarizarea fluxurilor si atragerea acestora apoi catre malul vestic al lacului Fundeni, integrat insistemul pietonal si verde. 
Totodata, considerand faptul ca fronturile Soselei Fundeni, care sunt continue spre N si S, se intrerup in dreptul apei, a fost utilizat acest lucru pentru a creea o spartura in front care sa marcheze intrarea in oras si sa reprezinte o zona de interactiunea populatiei, sustinuta de o banda de functiuni mixte. 
Zona de confluenta intre tipologiile diferite de tesut a fost tratata ca fasie verde de strapungere aacestuia, cu rol de racord intre zona istorica si „Satul Florilor” si de suport pentru dotari polarizatoare de agrement
Situlales pentru detaliere (PUD) se afla la intretaierea dintre tesutul construit cudestinatie preponderent de locuire, functiuni mixte specifice zonei centrale,elementul acvatic, precum si intrarea sudica in localitatea Fundeni dinspreBucuresti, avand astfel un important potential de dezvoltare.

Solutia aleasa propune integrarea soselei prin intarirea legaturii la nivel pietonal cu pasaje in extremitatile drumului alveolar existent (parte a tramei istorice) si crearea de puncte de atractie si trasee pe malul estic al lacului Fundeni. In acelasi timp, se pastreaza insa o distanta suficienta pentru cladirile destinate functiunii de locuire, astfel incat desi zona de locuinte se deschide catre malul apei, se evita disfunctiile generate de proximitatea fata de o artera intens circulata.
Crearea unei artere pietonale cu front format din cladiri cu regim functional mixt, anume locuire si cafenele, baruri sau restaurante detinute de proprietarii imobilelor, incurajeaza economia locala si sporeste atractivitatea zonei, sustinand functional demersul formal.
In scopul atingerii obiectivului de creare a unui spatiu reprezentativ cu valente de poarta de intrare in oras, a fost propus un complex de servicii si functiuni publice, tradus printr-un accent de inaltime in context, de P+6, cu rol de reper si cu vizibilitate mare atat dinspre intrarea sudica in localitate, cat si dinspre centrul istoric de la nord. 
Dotarile sociale existente din nordul sitului (Scoala generala, gradinita, Biserica Fundenii Doamnei) ce inchid spatiul parcului central formeaza impreuna cu acesta si cu UTR-ul de la sud un centru secundar pentru localitate, ca raspuns la necesitatile functionale si la tendinta de extindere axiala a centrului istoric.
Complexul de locuinte colective din sudul sitului reprezinta un raspuns la frontul locuintelor individuale, un element de trecere intre acestea si complexul de birouri, precum si o necesitate economica in contextul incarcarilor reduse prezente in zona. Rolul in cadrul compozitiei al acestuia este acela de sustinere a trecerii benzii verzi dinspre parcul alveolar catre cel mare si malul apei.  
Spatializarea conceptului a tinut cont de asemenea si de topografia terenului, aceasta fiind folosita compozitional si functional prin amplasarea elementelor mentionate anterior. 
In cifre, propunerea contine un procent mare, de 40%, de pietonal si spatiu verde, proiectul de ilustrare de detaliu focalizandu-se in principal pe rezolvarea spatiului public si pe relatia acestuia cu spatiul privat
Diploma Project (2011, RO)
Published:

Diploma Project (2011, RO)

Personal diploma project

Published: