shine project
Ik heb een huisstijl gemaakt voor een verzonnen japans restaurant. Mijn vorige project heb ik een huisstijl gemaakt voor mijzelf. Maar deze opdracht wilde ik iets wat niet in mijn eigen stijl is. Ik wilde oefenen met out of the box gaan, en andere keuzes gaan maken.

Ik wilde een huisstijl maken, dat sowieso. Mij leek het leuk om dit voor een restaurant te maken, omdat ik zelf in de horeca werk vond ik dat interessant. Maar om er een draai aan te geven heb ik voor een japans restaurant gekozen. Omdat ik hier zelf niet heel veel vanaf weet dus meer onderzoek moet gaan doen. 
Ik neem jullie mee in mijn proces van het maken!
★ doelgroep
Wie is mijn doelgroep?

Daar heb ik op internet onderzoek naar gedaan. En dat is eigenlijk een hele grote groep.

- Liefhebbers van de Japanse keuken: Mensen die houden van de smaken, ingrediënten en kookstijlen die typerend zijn voor de Japanse culinaire traditie.
- Foodies en culinaire avonturiers: Individuen die graag nieuwe smaken ontdekken en openstaan voor het proberen van authentieke gerechten uit verschillende culturen.
- Zakelijke professionals: Mensen die op zoek zijn naar een kwalitatieve, snelle en smakelijke maaltijd tijdens de lunchpauze of na het werk.
- Gezinnen en vriendengroepen: Groepen die op zoek zijn naar een gezellige eetervaring waar ze kunnen genieten van een verscheidenheid aan gerechten en sushi samen kunnen delen.
- Toeristen en reizigers: Mensen die de Japanse keuken willen ervaren tijdens hun bezoek aan een nieuwe stad of land.
- Gezondheidsbewuste consumenten: Personen die de voorkeur geven aan gezonde en verse ingrediënten, zoals sushi met rauwe vis, zeewier, rijst en groenten.
- Sushi-liefhebbers: Individuen die specifiek op zoek zijn naar sushi, sashimi en andere traditionele Japanse visgerechten.
★ brainstormen
Wat voor soort japans restaurant word het?
- noodles
- pokebowls
- sushi
- all you can eat 
- bar
- all you can eat kleine gerechten

Ik heb voor een all you van eat met kleine gerechten restaurant gekozen. Dit wil ik culinair en speels aanpakken.
 ★ Onderzoek naar Japan
Ik gekeken wat centraal staat voor Japan en wat ik interessant vond. Hiervan heb ik een moodbord gemaakt.
Ik heb ook een moodbord gemaakt over japan zelf. De cultuur, het land en de uitstraling om een een betere beeld te krijgen.
★ Onderzoek Japanse logo
Ik heb onderzoek gedaan naar verschillende logo's van japanse restaurants.  
Ik ben begonnen met schetsen voor het logo. Daarbij heb ik elementen uit Japan getekend. Ik heb mijn 5 favoriete omcirkeld. Hier wilde ik verder mee gaan
De Japanse waaier is een traditioneel Japans accessoire dat voor het eerst werd gebruikt door hooggeplaatste personen zoals aristocraten en samoerai. Het werd gebruikt om de sociale status van de drager te benadrukken.
De gelukskat ook bekend als wenkende kat (Japans: 招き猫, maneki neko) is een van de meest voorkomende talismannen in Japan. De oorspronkelijke Japanse naam luidt maneki neko, dat letterlijk "wenkende kat" betekent. Gelukskatten heffen hun linkerpoot, rechterpoot of soms allebei op. De betekenis hiervan verschilt per land en locatie.
Koinobori zijn kleurrijke Japanse vliegers in de vorm van karpers. Ze worden vaak opgehangen tijdens het Japanse kinderfeest genaamd “Kodomo no Hi” of  “Childern’s Day”, dat op 5 mei word gevierd. Het ontstaan van koinobori gaat terug naar een oude legende over een koi (karper) die stroomopwaarts zwom en zich transformeerde in een draak. Deze legende symboliseert doorzettingsvermogen, kracht en succes voor kinderen, vandaar dat koinobori worden gebruikt als een manier om geluk en gezondheid voor kinderen te wensen
De traditionele Japanse verlichting bestaat uit lantaarnslampen en lampions, die in zeer veel vormen voorkomen. Naar het gebruik en de vorm zijn er drie of vier hoofdtypen te onderscheiden: de andon, bonbori, chōchin en tōrō.
De schetsen hieronder hebben geen betekenis of geschiedenis. Ik heb een typisch japans meisje getekend.
★ Connectie naam en logo
Ik wilde dat er een connectie met het logo en de naam was. Ik wist alleen nog niet wat de naam of het logo moest worden. Daarom ben ik begonnen met logo's schetsen en namen te verzinnen in het japans.

★ Naam van het restaurant
Tokyo
Udon (noodle)
Sakura (kersenbloem)
Izakaya (eetgelegendheid)
Kazoku kitchen(familie)
Zen
Ocha (thee)
Furo (flow)
Aji (smaak)
Tanoshimu (geniet)
Ajia (azie)
Higashi (oost)
Temaki (met hand gerolde
Juki (sneeuw
Aiko (geliefd kind)
Nao (groente, oren van rijst)ik
Misaki (mooie bloem)
Mio (mooie draad, begin)

Ik vond de schets van de Koinobori (de visjes) en de geschiedenis erg interessant. Op de geschiedenis hiervan ben ik namen gaan bedenken.

Doorzettingsvermogen: konki
Kracht: chikara
Succes: seikou
Vlieger: tako
Windvlieger: kazetako
Mei: gogatsu
Vijf: go
Vijf mei: go gogatsu
Vijfde dag: itsuka

Ik vond een paar namen wel iets hebben maar ik zag nog geen connectie die ik had.

Ik ging terug kijken naar het vorige namen lijstje. Ik zag daar Aiko = geliefd kind staan. De geschiedenis van Koinobori is kinderen geluk en succes te wensen. Dit vond ik heel erg bijenkaar passen. En ook nog een leuke naam.
Het werd dus Aiko als naam en de koinobori als logo.

Ik heb uiteindelijk voor deze schets gekozen. Deze wilde ik graag verder gaan uitwerken.
★ kleuren kiezen
Ik had nu een naam, een schets van het logo maar nog geen kleuren die in het logo moesten voor komen.

Ik heb gezocht naar kleur palleten van Japan. Daar heb ik een collage van gemaakt hieronder links. Ik wilde graag voor mijn restaurant een luxere en moderne sfeer. Dus heb ik de rood en blauw tinten een twist gegeven. Ik wilde meer in de sfeer gaan werken zoals rechts in de collage. Voor mijn gevoel zat er toch nog de basis kleuren van Japan erin maar met een hele andere uitstraling.
Ik ben de schets gaan uitwerken op Adobe Illustrator, ik heb hier bijna nooit mee gewerkt. Ik maakte altijd al mijn ontwerpen in het programma procreate. Illustrator was dus ook even zoeken en ontdekken. Maar ik begrijp al heel veel meer van dit programma na het maken van het logo.

Ik heb tijdens mijn proces screenshots gemaakt van mijn beeld. Zo kun je zien hoe ik te werk ben gegaan. Ik heb veel getwijfeld hoe ik de schubben wilden. Of ik krom mee gebogen met vis wilde of een recht patroon. 
Op de afbeelding links onder dacht ik dat dat het definitieve logo was. Na een paar dagen vond ik het toch niks, dus heb ik de licht roze kleur toch nog toegevoegd zoals de afbeelding ernaast.
Ik ging door met andere dingen ontwerpen, en kwam erachter dat ik dit logo niet op een donker blauwe achtergrond kon zetten. Dan viel de draad waar de visjes aanhangen weg. Dus heb ik na weer een paar dagen het ontwerp weer aangepast. En dan rechts onder het eindresultaat. Tevreden.
Dan is uiteindelijk de eerste van het rijtje hierboven het hoofdlettertype voor mijn huisstijl geworden. Hieronder zie meer over het lettertype
Als tweede lettertype had ik de Italic versie van mijn hoofdlettertype in gedachte. 
Dit lettertype heb ik heel lang gehouden maar later na vond ik het te niet verschillend genoeg. 
SHINE PROJECT
Published:

SHINE PROJECT

Published:

Creative Fields