Lidl Möbel
Graduate Project
Eindexamen opdracht: Lidl Möbel
Eindexamenjaar AKV | St.Joost 2011



Lidl de Duitse supermarkt-keten gaat zich naast Food ook richten op meubels en tapijt. Ze willen in Duitsland en de Benelux een aantal "woonwarenhuizen" opzetten. Ik heb voor deze keten een visuele identiteit ontwikkeld met de naam: Lidl Möbel. Deze opdracht is fictief, en bedacht door de eindexamen comissie. Het is dus niet het geval dat Lidl echt een woonwarenhuis opricht.

Winkelconcept:
De meubels in de winkel zelf zijn niet uniek, het concept van de winkel wel. Om te realiseren dat de prijzen extreem laag gehouden kunnen worden is er uitgegaan van een compleet nieuw winkelconcept op de markt. Uit literatuur over prijsvechters blijkt dat de kern van hun succes is het zoveel mogelijk streven naar eenvoud. Het schenken van klare wijn. Het succes van Aldi en Lidl supermarkten is het zo eenvoudig mogelijk houden van het assortiment. Ze bieden dus niet kolossale assortimenten aan van twintigduizend artikelen of meer. Bij veel supermarkten zijn er productgroepen bestaande uit verschillende merken, en binnen die merken nog verschillende hoeveelheden keuzes in de verpakking. De Lidl en Aldi supermarkten doen dit niet, zij beperken hun assortiment tot het minimale, ze bieden veel verschillende productgroepen aan, maar de keuze binnen deze groepen beperken zich vaak tot slechts een product. Dit is de kern tot hun succes. Ze beperken zich in hun assortiment en communicatie uitingen puur tot de “back to the basics” mentaliteit.

Voor deze handelswijze maximaal door te voeren naar de meubelketen wordt hier de keuze ook beperkt tot slechts één model per artikel. Dus als je een kamerlamp zoekt heeft Lidl hiervan slechts één model in het assortiment. Natuurlijk is een meubelstuk iets anders dan bijvoorbeeld een wasmiddel. Bij een meubelstuk heb je naast kwaliteit ook te maken met smaak. Om diversiteit in het assortiment te creëren heb ik een modulair systeem bedacht. Zo zijn er verschillende onderstellen die te combineren zijn met alle meubelstukken van Lidl Möbel, een onderstel van een lamp past zowel onder een stoel als onder een bed enz. En er zijn binnen een productgroep verschillende keuzes aan materiaal en kleuren. Als de klant op deze manier zijn eigen meubel kan samenstellen krijgt hij/zij juist het gevoel dat er veel keuze is, en dat het meubel helemaal naar zijn/haar smaak ‘gepimpt’ kan worden.

Beeldtaal:
Als er naar de beeldtaal van huidige meubelzaken wordt gekeken kan er geconcludeerd worden dat er altijd uit wordt gegaan van een foto van het meubelstuk, met daaroverheen een prijs en het beeldmerk in de kleuren en fonts van de keten. Niet de meubels maar de ‘visuele vulling’ om de meubels communiceert naar de ontvanger om welke meubelzaak het gaat. Ik heb bij Lidl Möbel getracht de meubels zelf als identiteit van de keten laten fungeren middels heldere rechttoe rechtaan illustraties. De heldere illustratieve vorm communiceert ook duidelijk het oncomplexe imago van de keten en de meubels. Verder komt in de illustraties het modulaire systeem duidelijker naar voren middels de witte onderstellen die onder alle meubels staan afgebeeld. In de showrooms en in de webshop zijn uiteindelijk natuurlijk wel de ‘echte’ meubels te aanschouwen.
Lidl Möbel
Published:

Lidl Möbel

Eindexamen opdracht: Lidl Möbel Eindexamenjaar AKV | St.Joost 2011 Lidl de Duitse supermarkt-keten gaat zich naast Food ook richten op meubels Read More

Published: