Anne van Dijck's profile

Architectuur theorie - Portfolio

Voor het vak architectuur theorie hebben we lessen gekregen over hoe we naar architectuur kunnen kijken, het kunnen analyseren en vervolgens ook kunnen documenteren. Deze facetten hebben we uiteindelijk allemaal toegepast in het schrijven van een essay over een gebouw die we zelf hebben bezocht.
VIDEO MUSIS SACRUM ARHNEM 
De opdracht was om een filmpje te maken van het gebouw steeds vanuit een ander aspect. De thema's die erin terug moesten komen waren: context, huis, entree, functies, zones, route, elementen, details en betekenis. Al deze onderwerpen samen zorgen voor een complete architectonische analyse. Hierbij ging het meer om de inhoud dan om de vorm en meer om het gebouw dan de filmische kwaliteit. 
ANALYSE ARTIKEL 
Voor deze opdracht zijn we op bezoek gegaan bij de mediatheek. Hier hebben we allemaal een tijdschrift gepakt. Daaruit moesten we een architectuur gerelateerd artikel kiezen. Deze moesten we aandachtig lezen en aspecten die je belangrijk vond of opmerkelijk arceren. Dit gingen we in de volgende les met iedereen bespreken.
EXCURSIE UTRECHT 
De volgende opdracht was voor mij een excursie te regelen naar een plaats waar we twee gebouwen met elkaar konden gaan vergelijken. Twee gebouwen die we kunnen gaan bekijken met de hele groep en vervolgens moesten wij hier een analyse over geven en verbanden met elkaar benoemen, bijvoorbeeld overeenkomsten, ontwikkeling of juist tegenstellingen. Dit heb ik gedaan met nog vijf andere studenten en zo hebben wij een gehele excursie verzorgt voor de groep.​​​​​​​
Functies en zones
Werkspoorkathedraal en inktpot

Functies
Werkspoorkathedraal:
Werkspoorkathedraal is een oude fabriekshal, hierin worden tegenwoordig verschillende evenementen georganiseerd. Het programma bestaat uit: een grote hal, kleine hal, kantoren, keuken en toiletvoorzieningen. In deze hallen kunnen verschillende evenementen gehouden worden van 70 tot 3500 gasten. Verder is de catering en de techniek voor de evenementen niet gebonden, deze kunnen zelf worden ingevuld naar wens.
Het bedrijf wordt gerund door een klein en jong team, deze zorgen voor de verhuur van het pand. Ze zijn geen organisatiebureau, wel kunnen ze deze voor je regelen. Verdere inzittende is dus verschillend en ligt eraan wat voor evenement er wordt gehouden.
Het gebouw wordt dus gebruikt om verschillende evenementen te houden voor verschillende doeleinden.

Inktpot:
De inktpot is het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Het is nu het hoofdkantoor van ProRail, vroeger werd het geopend als hoofdadministratiegebouw van de Nederlandse spoorwegen. De functie van het gebouw is dus altijd hetzelfde gebleven, namelijk kantoorfunctie. Het programma bestaat uit: veel kantoren, privé kantoren, kantoorzalen, tekenkamers en kantoorvoorzieningen.
Het kantoorpand wordt dus gebruikt door de medewerkers van ProRail als hun werkplek. Deze plek is dus vooral bedoeld voor formelen gelegenheden en werkzaamheden.

Vergelijking:
Waar het werkspoorkathedraal een geheel eigen invulling heeft op het gebruik van de locatie is de inktpot een rijksmonument waar al vanaf oorsprong een kantoorfunctie in zit. Hierin is het werkspoorkathedraal bedoeld om evenementen te geven en de inktpot echt een kantoorfunctie heeft voor ProRail. Overeenkomsten zijn wel dat bij het werkspoorkathedraal ook kantoren gesitueerd zijn, maar dit is een kleine nevenfunctie van het gehele gebouw. Waarin tegen de functie van het gehele gebouw de inktpot kantoorfunctie is en dan weer andere nevenfuncties heeft.

Zones
Werkspoorkathedraal:
Werkspoorkathedraal is een vrij in te richten locatie voor de evenementen branche. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden en kun je ook verschillende zones creëren. De apparatenhal is de grootste hal van 5800 m2, deze zone is erg publiekelijk en ook erg open door vele glas gebruik bij deze ruimte. Deze hal is dan ook de kern van het gebouw. Aan de zijkanten van deze hal bevinden zich de wat meer gesloten zones, zoals de kantoren, de keuken, maar ook een kleinere zaal voor kleinere evenementen. Dit is dan ook een mooie onderscheid in meer privé ruimtes en de publiekelijke ruimtes.

Inktpot:
De inktpot is een gesloten gebouw, dit komt voornamelijk ook door het vele baksteengebruik in de gevel. Het heeft een rechthoekige plattegrond van 100 bij 85 meter en bestaand uit vier vleugels rond een binnenplaats. De hoofdingang is in het midden bij de hoogste toren, hierom heen is een lichtschacht met trappenhuis. Dit is een unieke plek en erg fotogeniek. Deze zone is nog misschien het meest open en toegankelijk. Verder zones in het gebouw zijn vooral kantoorfuncties die meer gesloten zijn en privé, zodat iedereen in rust en concentratie kan werken. Als buitenstaander kom je dan ook niet zomaar binnen in het gebouw. De binnenplaats is voor buitenstaanders onzichtbaar, maar vanuit binnenuit kun je er wel komen en functioneert deze als tuin om te ontspannen.

Vergelijking:
Eigenlijk zijn deze twee projecten totaal verschillend in gebruik. Waar het werkspoorkathedraal grote zones heeft waar verschillende mogelijkheden zijn, heeft de inktpot gesloten kleinere zones die vast zijn ingedeeld. Beide type zones passen wel bij de functies van de gebouwen. Bij de inktpot waar kantoren zijn is het ook belangrijk dat er rust is zodat mensen rustig kunnen werken. Bij het werkspoorkathedraal is dit gecreëerd aan de zijkant van de grote hal, hier is een rustige zone voor de kantoren.

ESSAY
De aller laatste opdracht voor architectuur theorie was om een essay te schrijven. Dit moest gaan over een gebouw wat we zelf mochten uitkiezen, maar we moesten er wel zelf zijn geweest. Het essay moest het gebouw helder uiteenzetten, een duidelijke inleiding en conclusie en het moest duidelijk zijn hoe het gebouw in elkaar zit. Ook moesten we eigen gemaakt beeld materiaal toevoegen, dus een eigen gemaakte foto en zelf gemaakte tekeningen.

Architectuur theorie - Portfolio
Published:

Owner

Architectuur theorie - Portfolio

Published:

Creative Fields