Losse opdrachten
Langlopende opdracht
Een woning voor TINKEBELL
TINKEBELL is een controversieel persoon. Als een van de weinige durft zij het slechte te doen om aandacht te creëren voor het juiste. Hierbij is te denken aan het maken van een handtas van haar eigen kat; om zo aandacht te krijgen voor het leed dat wij dieren aandoen voor bijvoorbeeld de leerlooierij. Met haar controversiële methodes weet ze in haar eentje veel teweeg te brengen onder de samenleving. Deze eenmanskracht (of eenvrouwskracht) is ook een belangrijk uitgangspunt voor mijn ontwerp.
Concept
Het concept was een grote betonnen piramide, zonder enig duidelijke context. Dit slaat weer terug op het principe één kan veel. Deze ene piramide zal in de omgeving veel vragen opwekken over wat het precies is en wat erin gebeurt. De piramide staat ook voor de samenleving, zoals we de schema's al vaak hebben gezien. De rijkste 1% bovenaan, met de grote massa onderaan. Deze piramide is vervolgens gekanteld als teken van het omvergooien van de samenleving en zodanig deze gelijker te maken. Zoals in de schets hierboven te zien is, heb ik ook nog gedacht over het afbreken van de punt.

Voor het interieur wilde ik een plattegrond die logisch was als de piramide op het vierkante grondvlak zou staan. Een centraal blok zou uitsteken met daar omheen trappen die de ruimte verbinden met de andere ruimtes. Verder zou het interieur redelijk leeg zijn/vrij in te delen. Dit is gedaan om TINKEBELL ruimte te geven voor haar kunst, waar ze vaker met vrijwel niets (of weinig) iets teweeg weet te brengen.

Zodra de piramide gekanteld wordt zou de plattegrond echter niet meer zo logisch zijn, waardoor het meer begint te lijken op de piramides in Egypte, met vele tombes en verschillende gangen. Deze gangen zijn vervangen met trappen en touwladders. Op deze wijze krijgt de ruimte een uitstraling die doet denken aan de trappen van M.C. Escher.
Omgeving
Een gebouw is niets zonder de omgeving, ook al trekt het zich daar misschien niet veel van aan. Toch is het belangrijk om er een juiste inventarisatie van te maken om zo te weten wat het gebouw zal doen en hoe het omgaat met de dingen eromheen.
Maakproces
Het maakproces was erg interessant voor mij. Ik had nog nooit met beton gewerkt en dit zou mijn eerste keer betonstorten worden. Vol goede moed ging ik op zoek naar XPS voor een gladde afwerking in de mal. Dit heb ik echter nooit kunnen vinden voor een schappelijke verhouding tussen prijs en hoeveelheid. Dus dan maar met EPS en bakpapier aan de binnenkant voor deze gewenste gladde afwerking.
Om een mooie punt te krijgen in mijn piramide heb ik de mal op zijn kop geplaatst, met de punt omlaag. Dit kwam ook goed uit met de weinige hoeveelheid beton die ik had in verhouding met de grootte van mijn mal. Echter bleek dit ook mijn grote fout te zijn. De kracht van het piepschuim had ik overschat, waardoor het beton bol kwam te staan en de mal scheef werd. Al gauw werd de piramide door mijn vriendin bestempeld als "'s werelds lelijkste ooit."

Hier moest wat aan gedaan worden, dus ging ik beitelen. Op deze manier kwam er een mooi reliëf aan de buitenzijde van de piramide én werd deze gelijker aan alle zijdes. Een echte win-win, want dit reliëf is iets wat ik wilde realiseren om zo een symbool te hebben voor de diversiteit en verschillen in de samenleving. Niemand is gelijk en dat mag ook aandacht hebben.
Vervolgens was de omgeving aan de beurt.
Omdat de omgevingsmaquette grotendeels uit steekschuim bestaat en beton erg zwaar is, leek het mij niet verstandig om de massief betonnen maquette op de omgevingsmaquette te plaatsen. Daarom heb ik een extra maquette gemaakt van karton en heb ik hier omheen overtollig beton gesmeerd, om deze zo eenzelfde uitstraling te geven als zijn massieve tegenhanger. Dit alles zonder het extra gewicht: goed voor de omgevingsmaquette én voor mijn rug.
Tot slot heb ik nog twee maquettes gemaakt die beter inzicht geven op de ruimte erin. Ook is hier te zien dat ik een doorgang heb gemaakt die net niet groot genoeg is om comfortabel doorheen te gaan. Daarbij moet er eerst aan een touw worden geklommen om naar binnen of buiten te gaan. Ook het centrale blok is enkel te bereiken met een touw. Deze twee maatregelen maken bezoekers extra bewust van waar ze mee bezig zijn. Deze gedachten meegeven is iets waar TINKEBELL ook genoeg vanaf weet.
Eindresultaat
Het eindresultaat is iets waar ik erg trots op ben. Het voelt als iets wat goed aansluit bij alle punten die ik wilde afvinken. Daarbij kijk ik met veel plezier terug naar de lessen architectuur. Ik heb erg veel geleerd, zowel op ontwerpend als qua denkwijze. Dit alles heeft mij een stapje beter gemaakt en heeft mij een stapje dichterbij mijn doel gebracht.
Architectuur
Published:

Architectuur

Published: