leyla irem çekdi's profile

MARKALAŞMA VE INSTAGRAM

MARKALAŞMA VE KİŞİSEL MARKALAŞMADA INSTAGRAM
 
Markalama ve marka yönetimi temel olarak ürüne ait bir kimlik oluşturulmasını ifade eder ve markaların yaratılması ve yönetilmesi sürecidir. Buradaki asıl amaç sizin diğer ürünlerden farkınızı ortaya koymaktır. Hedef kitle tarafından nasıl algılanmak istediğinize dair kararları almanız, bu karara ilişkin algılamanın gerçekleşmesi için gerekli kimliği tasarlamanız, bu tasarımın hedef kitleye ulaşmasını sağlayacak marka iletişimi ve yeni medya çalışmalarını planlayıp uygulamanız ve marka değerini artırmaya yönelik çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Sosyal medya bu süreçte önemli bir rol oynar; pazarlamayı dönüşüme uğratabilir, mevcut perakende modellerini yok edebilir, aracısızlaşmaya yol açabilir, mevcut modelleri değiştirip yerine yeni modeller yaratabilir. Çevrimiçi markalamada, çevrimiçi ve çevrimdışı hizmetlerin farkındalığının artması, yüksek seviyede kullanımı teşvik etmesi, kullanıcı ve marka arasındaki iletişimin etkinliğini artırması, insanların markayı hatırlamasına sebep olması ve insanların halihazırda markaya karşı olan tutumlarını değiştirebilmek hedeflenir. Hedef müşterilere çekici gelecek ve tamamıyla farklı değer yaratacak bir vaat sunmak insanların neden sosyal medyada bir markayı takip edeceğini açıklar. İnsanların büyük bir çoğunluğu sosyal medyanın bir marka ya da ürünü satın alma kararlarını etkilediğini söylüyor, markayı diğer kişilere tavsiye ediyor, ‘teklifleri kaçırmamak’ için markaları takip ediyor. Kısacası markaların sosyal medyada yer alması iletişimi tek bir merkezde toplamak, takipçileriyle günlük iletişim kurarak onlara yakın olmak, içgörü yakalayabilmek, sürekli iletişim kurmak, yeniliklerden yararlanmak ve gelişmiş hedefleme yapabilmek adına çok önemlidir. 
Durum böyleyken son zamanlarda yeni medyanın ve sosyal platformların gittikçe önem kazanan bir kavram haline gelmesiyle, kişisel markaların yaratılmasında, geliştirilmesinde ve büyütülmesinde büyük bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle sosyal ağlara bağlı bir topluma nasıl aktif katılımda bulunabiliriz onu anlamamız gerekecektir. Kişisel markalama, ürün ve şirketler için geliştirilen pazarlama ve markalaşma ilkelerini aynı şekilde bireye uygulama mantığıyla karşımıza çıkmaktadır. Kişisel markalama, bireyin kendisini bir marka olarak gördüğü ve çeşitli iletişim yöntemlerini kullanarak kurduğu bir pazarlama iletişiminden oluşmaktadır. Başarılı bir iş kariyeri için tüm bu araçları anlamaları ve kullanmaları çok önemlidir. Teknolojik gelişmeler internetin gelişmesini hızlandırırken, tüketiciler sosyal medya tarafından daha fazla güçlenmeye başlamıştır. Bunu ne iyi şekilde Influencer’lar üzerinden anlayabiliriz. 
Influencer, kelime anlamıyla etkileyen kişi demektir. Influencer Marketing olarak da bilinen pazarlama türünü icra eden kişilere denir. Sosyal medya üzerinden geniş bir takipçi yelpazesine sahip olan, bu takipçi kitlesini etkilemeyi başarmış ve onların satın alma kararlarını etkileyebilecek kişilere influencer adı verilir. Mega, makro ve mikro influencerlar olarak takipçi sayısı, kişisel değerler, kişisel farkındalık, kişisel imaj ve hedefler etrafında şekillenirler. İçerik tarzına göre etki ettikleri sosyal medya platformları kullanan; Bloggerlar, Youtuberlar, Sosyal Medya paylaşımcıları olarak ayırabiliriz. Bloggerlar, Youtuberlar ve farklı birçok influencer yeni takipçiler elde edebilmek ve daha fazla kişiye ulaşabilmek için çoğunlukla Instagram ve Twitter platformlarına yöneliyorlar. Youtube için video üretmek, blog için bir içerik hazırlamak; Instagram’da bir story atmaktan, Twitter’da bir post atmaktan daha uzun süreceği için Instagram, Twitter gibi anlık kısa mesajlar içeren ve daha çok takipçiye ulaşabilecek platformların tercih edilmesi ulaşılmak istenen hedefte daha büyük rol oynayacaktır. Türkiye’de Danla Biliç, Aykut Elmas, Oğuzhan Uğur, Duygu Özaslan, Berkcan Güven gibi hepimizin bildiği Youtube, Vine gibi platformlardan kendilerini farklarını konuşturarak, samimiyetle, kişisel özellikleriyle edindikleri takipçi kitlesini büyütüp kendi markalarını yarattılar. 
Bu isimlerden  Berkcan Güven’i örnek gösterirsek, Berkcan Güven küçük yaşlarda Vine adlı sosyal medya platformunda, o dönemin de trendi olan ‘vine şakaları’ ile belirli bir kitleye ulaşmıştır. Daha sonra bu kitleyle Twitter gibi platformlardan etkileşimini sürdürmüş ve Youtube’a adım atmıştır. Genellikle yabancı youtuberların konseptlerinden uyarlama videolalar yayınlayan Berkcan Güven, hitap ettiği kitlenin yaş aralığı (14-25) uygun içerikler hazırlayarak youtube’da kısa sürede yüksek sayıda bir kitleye ulaşmayı başarmıştır. Markalarla olan iş birliklerini genellikle instagram ve twitter üzerinden yürütmüş, tek bir sosyal medya platformunun tekelinde ilerlememiştir. Ünlü insanları, şarkıcıları, oyuncuları kanalına konuk olarak aldıktan sonra müzikle uğraşmaya başlamış ve albüm çıkarmaya soyunmuştur. Berkcan Güven için youtuber, influencer gibi kavramları tek başına kullanamayız çünkü tek bir yerde var olmamıştır. İsmiyle markalaşmış ve önceden iş birliği içinde olduğu markalardan daha tanınır bir hale gelmiştir. 
 ​​​​​​​
MARKALAŞMA VE INSTAGRAM
Published:

MARKALAŞMA VE INSTAGRAM

Published: