Periode 4
Vanuit periode 3 waren er een aantal dingen die ik interessant vond en waar ik nog mee verder wilde gaan in deze periode. Vooral het experiment waarbij ik het haar van meerdere mensen aan elkaar had gevlochten vond ik heel leuk, uberhaupt het meer fysieke werken (en eventueel iets in de richting van rituelen). Ook het medium stopmotion leek me leuk om in te blijven zetten. 
Ik had ook al een idee voor een vervolgstap aan de hand van de vlecht. Dit was een grote (gehaakte) doek te maken met allemaal gaten erin zodat 2 of meer mensen hier hun hoofd, armen, vingers, etc. doorheen konden steken om zo, net als bij het vlechten gebeurde, een soort van een goot nieuw 'organisme' te laten ontstaan.
Hierboven is een begin te zien van de doek die ik haakte voor dit idee. 

Omdat het haken veel tijd kostte, ging ik hier in de volgende weken mee verder, terwijl ik ondertussen verder ging met het maken van andere objecten en het doen van andere experimenten. 
In een van de eerste lessen van de periode gingen we met de hele klas kleien, het maakte niet uit wat je maakte. Bij mij kwamen daar de onderstaande objecten uit. Ik vond het heel interessant dat wat ik maakte symbolisch leek, maar niet echt een duidelijke betekenis had vanuit mijzelf. Bepaalde van deze elementen bleven de hele periode terug komen (vooral appels en neuzen).
Een ander ding waar ik mee bezig was, was een muurschildering maken op de muur van Friso's studio. We hadden bedacht dat ik een schildering zou maken van Eva die het verboden fruit uit het paradijs plukt/eet. (komt weer de appel als symbool terug). Het leek me leuk om dit proces vast te leggen (mogelijk door middel van stopmotion?).
In de meivakantie zat ik op de Veluwe, ik heb geprobeerd de observaties die ik daar deed en de ervaringen die ik daar had in beeld vast te leggen.
Ik begon ook een masker te maken van papier mache, omdat ik dat gewoon heel leuk vond om te doen. 
Bij de point of view (POV), waarbij alle docenten samen komen en feedback geven, kreeg ik de volgende feedback:
Na de POV koos ik vooral de maskers en de gehaakte doek om mee verder te gaan. Deze leken me ook heel interessant met elkaar te combineren. 

Ik realiseerde me terwijl ik met deze concepten bezig was, dat het idee van het doek voortkomt uit mijn fascinatie en waardering voor textiel, textuur en natuur. Bij de maskers realiseerde ik me dat ik soortgelijke maskerachtige objecten eigenlijk al jaren maakte (zie hieronder twee voorbeelden)
Om alvast te experimenteren met het effect van het doek met gaten erin als meerdere mensen deze 'aantrekken', besloot ik een prototype te maken uit een laken waar ik gaten in knipte, het haken duurde namelijk heel lang. 
Ook deed ik een experiment met het gehaakte doek voor hoe ver die toen was, met alleen handen in plaats van hele lichamen. Dit moest meer een impressie geven van de textuur van het gehaakte doek en wat dat deed met het beeld. 
Bij een feedbackmoment met een groepje klasgenoten kreeg ik de volgende feedback (vooral over de maskers):
Door deze feedback had ik ineens heel veel nieuwe ideeen. Ik ging gelijk aan de slag met het maken van een grote, draagbare papier mache arm. De bovenkant van de arm liet ik uitlopen in een 'nek' waar een nieuw masker aan vast zat. 
Ik werkte ondertussen ook verder aan andere maskers, en uiteindelijk had ik de volgende:
Omdat de periode een beetje tegen het einde begon te lopen, werd het tijd om keuzes te gaan maken over het uiterlijk van de maskers en over hoe ik ze wilde presenteren. Dit vond ik heel moeilijk omdat deze keuzes heel veel gingen zeggen over het uiteindelijke beeld, terwijl er heel veel opties waren en ik nog niet zo precies een idee had over wat voor gevoel ik aan het werk wilde geven. 

Ik begon met een experiment doen waarbij Eva, Friso en ik allemaal een masker op hadden, en met onze handen, hoofden etc. door het prototype-doek heen gingen. Dit filmden en fotografeerden we vervolgens terwijl we onze lichamen bewogen. 

Ik vond hier zelf het doek heel goed werken, alleen vond ik de compositie nog een beetje raar. Verder zag alles er nog wat slordig uit omdat we niet helemaal goed in beeld stonden en we natuurlijk allemaal andere kleding aan hadden.

Het werd me snel duidelijk dat de maskers op een manier geschilderd moesten worden of iets in die richting, omdat de vormen en details van de gezichten wegvielen vanwege het drukke patroon van het krantenpapier. Daarbij droeg het krantenpapier bij aan de slordigheid van de foto's en filmpjes. Ik begon daarom met de gezichten wit te schilderen, wat ook alvast zou helpen bij het helder houden van eventuele kleuren die ik later wilde gebruiken. 
Het wit maken van de maskers werkte nog beter dan ik had verwacht, alle details van de gezichten werden, ook op camera, ineens heel duidelijk, en ook de textuur van het krantenpapier dat ik gebruikt had voor de papier mache werd zichtbaar. 

Ondertussen was ik ook nog verder aan het werken aan de arm (zie eerste 3 onderstaande foto's), en begon ik te werken aan een object dat ik jaren geleden van karton had gemaakt, maar dat bijna uit elkaar was gevallen (zie 4e en 5e foto). 
Ik ben met de witte maskers een serie experimenten gaan doen samen met Friso. We begonnen in de stad waar we drie experimenten deden, een met alleen het doek, een met alleen de maskers, en een met allebei. Van alle experimenten maakten we zowel een paar foto's als een video.
Vervolgens gingen we naar een park, waar Friso foto's en video's van mij heeft gemaakt met het doek en de maskers.
En een paar met alleen het doek.
En nog een paar foto's van de achterkant (behind the scenes).
Periode 4
Published:

Periode 4

Published:

Creative Fields